Mindre men mer svenskt

Enligt Jordbruksverkets statistik minskade den totala förbrukningen av kött med 2,2 kilo 2017. Men det kött som äts kommer i allt större utsträckning från Sverige.

Även om den totala förbrukningen av kött sjönk förra året, ökade den svenska andelen. Foto: Carolina Wahlberg 

Efterfrågan på svenskt kött har lett till produktionsökningar för alla djurslag. Enligt Jordbruksverket stärks handelsbalansen på grund av ökad export i kombination med minskad import, för alla djurslag utom lamm.

Mest steg efterfrågan på svenskt nöt- och griskött, trots höga priser.

Tar marknadsandelar

Svenskt Kött är positiva till att allt fler väljer svenskt kött.

– Siffrorna visar att konsumenterna föredrar det kött som kommer från svenska gårdar. Det är oerhört positivt att det svenska köttet tar marknadsandelar från det importerade, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Mer trend än ideologi

När det gäller importen av kött är det främst matfågel som sticker ut, med en minskning för första gången sedan 2009.

Högt förtroende

– Förtroendet för det svenska köttet är alltså högt i dag, även om vi äter mindre kött totalt. Det finns många orsaker till den minskade förbrukningen av kött, men vegotrenden, klimatdebatten, hälsoaspekter och etiska skäl är några, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare, i ett pressmeddelande.

Hållbara mervärden är bidragande orsaker att det svenska köttets andel ändå ökar.

– Det handlar till exempel om låg antibiotikaanvändning och friska djur, djurskyddskrav som går längre än i många andra länder, foderproduktion som följer högt ställda regler för användningen av växtskydds- och växtnäringsmedel samt god tillgång på vatten, säger Åsa.

Fakta:

Under förra året sjönk förbrukningen av kött med 2,2 kilo eller 2,6 procent. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Förbrukningen av nötkött minskade mest med 1,1 kilo, följt av griskött på 0,8 kilo och matfågel på 0,4 kilo. Lamm ökade med 0,1 kilo. 

Källa: Jordbruksverket

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 mars 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste