Från hotad väderkvarn till framgångsrik foderproducent

Halländska Hönryds Kvarn med anor från 1860-talet har utvecklats till en stark lokal aktör inom spannmålslagring och fodertillverkning.

På bilden syns från vänster: bröderna Kenneth, Enar och Håkan Nilsson tillsammans med den nya rådgivaren och säljaren på kvarnen, Per Skyggeson. I bakgrunden syns två av företagets bulkbilar med vilka fodertransporterna utförs. Foto: Björn Schubert

Den över 150 år gamla kvarnen i Morup, utanför Falkenberg ägs och drivs i dag av de tre bröderna Håkan, Enar och Kenneth Nilsson. Den mellersta brodern Håkan är vd för kvarnen och de två andra bröderna är ansvariga för bulktransporterna av det egenproducerade fodret som levereras till kunderna i företagets tre bulkbilar. Företaget är även återförsäljare för Svenska Foder.

Räddades av bönder

Vd för Hönryds Kvarn, Håkan Nilsson.


Kvarnen har en intressant historia och höll på att bli både hembygdsmuseum och turistboende på grund av sitt attraktiva läge nära havet, men räddades av traktens bönder. När vindens tid var förbi blev kvarnen istället elektrisk och köptes i samband med det av ett kvarnbolag.
1957 fick den unge mjölnaren och de nuvarande ägarnas far,

Nils Nilsson som tidigare arbetat i kvarnen, ta över den från kvarnbolaget. Enligt vd:n, Håkan Nilsson, berodde det mycket på faderns driftighet och uppfinningsrikedom. Nils drev kvarnen vidare i egen regi och blev framgångsrik bland annat genom sina idéer inom foderproduktion där delar av den egna skörden blandades in för att sänka kostnaderna.


– Nils uppfann en transportvagn med olika fack och en utmatningsskruv i botten för att lättare kunna lasta av mjölet hos bönderna, jag tror att han var bland de första i Sverige med den konstruktionen, säger Håkan.
Med tiden utvecklades och utökades verksamheten vilket slet på den gamla kvarnen och 1971 lyftes kupolen av för renovering då det gamla ekvirket behövde bytas ut. 1994 kom dagen då man slutligen växte ur den gamla kvarnen och en stor investering i nya hallar och maskiner kom att inleda ett nytt kapitel i kvarnens historia då även en ny foderfabrik byggdes.

Ökad efterfrågan

Även personalen i butiken och på kontoret är viktiga länkar i kedjan. Från vänster: Erika Ingemarsson, butik och kontor, Gerd Andersson, administration och försäljning och Anne Adelbäck, butiksansvarig.


Ytterligare en stor investering i bland annat nya silos och foderfickor skedde 2012, då kvarnen även blev krav-certifierad. 2016 revs den gamla möllan för att ge plats åt ännu fler silos för att möta den ökande efterfrågan bland kunderna, kupolen och ett par andra delar av den gamla kvarnen ligger fortfarande kvar bredvid den nya anläggningen som ett minne över kvarnens historia.
I dag producerar Hönryds Kvarn cirka 20 000 ton nöt- och grisfoder per år och lagrar in cirka 13 000 ton spannmål i samarbete med Munkagårds Egendom. Målet är att ha en så hög andel närproducerade och svenska råvaror i foderblandningarna som möjligt, i dagsläget ligger andelen på cirka 90 procent.
– Vi kan göra fodermjöl eller kross och blanda anpassade specialfoder efter kundens önskemål, säger Håkan.

En helhetslösning

Utöver foderproduktion och spannmålslagring säljer företaget bland annat gödsel, utsäde, bränslepellets och diesel. Det finns också en butik med foder och husdjursprodukter på anläggningen.
– Målet är att kunna erbjuda lantbrukare en helhetslösning utifrån vad de behöver, de kan lagra in sitt spannmål här eller köpa sitt foder eller bränsle och även handla det mesta inom lantbruksprodukter hos oss, säger han.
Företagets utveckling har de senaste fem åren gått spikrakt uppåt enligt Håkan, han menar att det är mycket tack vare personalen. Hönryds kvarn har i dag elva anställda.
– Vi har väldigt duktig personal som har stor kunskap och erfarenhet från lantbruket, bland annat så blev Erika årets nötköttsbonde i Halland förra året, säger han.

Planerar utbyggnad

De senaste åren har Hönryds Kvarn även anordnat kundträffar och fortbildningar i en liten konferenslokal på anläggningen. Nu finns det planer på att bygga ut den delen.
– Vi brukar ha olika teman på de här träffarna, nu sist hade vi tema gris och ibland har vi även utbildningar med Dataväxt här, berättar Håkan som pekar på väggen de tänkt riva för att få lite större lokaler.
Den här typen av evenemang är ett bra sätt för traktens lantbrukare att träffas och bredda sina kunskaper, menar Håkan. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 10 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste