Mutskandal i Brasilien

Brasiliansk kycklingproducent tros medvetet ha fuskat med kontroller.

BRF har under en tid fått ta emot flera anklagelser om korruption och att de försökt mörka fall av salmonella i deras kycklingprodukter. Foto: Thinkstock

Enligt Reuters har Pedro Faria och ett antal chefer på det brasilianska kycklingbolaget, BRF, gripits av polisen. Bolaget är nämligen anklagat för att medvetet ha fuskat med matsäkerhetskontrollerna. Enligt internettidningen globalmeatnews.com har brasilianska jordbruksdepartementet tillfälligt arresterat elva personer som arbetar på BRF, eftersom man har funnit att bristande kontroller förekommit vid fyra av företagets anläggningar.

Förlorade miljarder

BRF är världens största exportör av fjäderfä och under gårdagen föll bolages aktie med nästan 20 procent på Sao Paulo-börsen. Pedro Faria, som nu gripits var vd fram tills förra året då bolaget förlorade motsvarande 2,8 miljarder kronor.

Förekommit mutor

Polisundersökningar har visat att det förekommit mutor av matinspektörer och politiker från både BRF och andra livsmedelsproducenter. Man har nyligen gjort en stor och omfattande undersökning av matproducenter i Brasilien och det är där fynden har kommit fram.

I undersökningen har man bland annat hittat att laboratorier i landet förfalskat testresultat som sedan godkänts av myndighetspersoner. Labben som anklagas får inte bedriva någon verksamhet innan utredningen är slutförd.

Bara en i raden

Redan tidigare har den stora brasilianska köttproducenten JBS fått betala miljardbelopp efter att de anklagats för liknande korruption. Se tidigare artikel: ja.se

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste