Största utbrottet av listeria någonsin

Hundratals personer har hittills dött till följd av det stora listeriautbrottet som just nu pågår i Sydafrika.

Andra länder i Afrika har stoppat importen av kött från Sydafrika. Foto: Mostphotos

Utbrottet av listeria i Sydafrika kan vara de största någonsin. Det rapporterar Ekot. Listeriasmittan är ett stort samtalsämne i landet just nu och spridningen har lett till stor oro i landet. Sedan i januari 2017 har mer än 1 000 personer blivit sjuka och 200 personer har dött. Många av de som gått bort har varit barn och gamla.

– Vad kommer hända med barnen, vi har ju redan ätit av de här produkterna, kommer vi bli sjuka eller dö i morgon? Det frågar sig Perl och Pure som Sveriges Radio intervjuat utanför en mataffär i staden Hazyview.

En enda smittkälla

Det är FN:s världshälsoorganisation WHO som uppskattar att utbrottet är det största man hittills känner till. Listerian sprids via livsmedel och myndigheterna i Sydafrika säger sig ha identifierat en charkuterifabrik som enda smittkällan. Företaget har dragit tillbaka samtliga av sina produkter.

Stoppad import

Listeriautbrottet i Sydafrika har lett till att många länder i Afrika har slutat importera Sydafrikanskt kött. Köttproduktionen länge varit en viktig näringsgren i landet och den stoppade importen slår hårt mot landets ekonomi och varumärke som köttproducent.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste