Andra generationen CX-plogar från Överum

Överums CX-plog introducerades första gången 1995, nu lanserar företaget den andra generationen med namnet CX2.

Den nya generationen CX-plogar, CX2, från överum har bland annat fått en smalare och smidigare ram i höghållfast stål. Foto: Överum

Likt den gamla CX, så är Överum CX2 också en buren växelplog i mellanklassen. Plogen finns med tre eller fyra skär, hydraulisk stenutlösning och lämpar sig för traktorer upp till 160 hästkrafter. Ramkonstruktionen på CX2 har gjorts om för att vara smidigare och starkare än sin föregångare, skriver Överum i ett pressmeddelande

Ny ram

Ramen har en moderniserad konstruktion med ramrör i höghållfast stål, som enligt tillverkaren är 40 procent starkare än standard ramrör. Genom detta stål har ramen kunnat göras smalare och smidigare. Detta minskar även vikten och ger en ökad styrka.

Resultatet är en öppen konstruktion med gott om plats för växtrester att passera. Antalet svetsfogar har reducerats, starka skruvförband med härdade skruvar ger en hållbar konstruktion med få rörliga delar och enkel inställning.

Överum CX2 har fått nya detaljer för överföring av dragkraften och inställning av första tiltans bredd, där materialdimensionen anpassats till belastningen. Därigenom optimeras styrka/vikt-förhållandet för att klara av tuffa förhållanden.

Enkel anpassning

Den nya plogen kan hantera bredare tiltor och är ställbar i fem steg från 14 till 22 tum, jämfört med föregångarens tre steg. Justeringen görs via en serie hål för varje plogkropp. Fasta lägen och få rörliga delar ska minska underhållsbehovet.
Plogen kan även utrustas med en hydraulisk uträtningscylinder som centrerar plogen före växling. Denna utrustning rekommenderas för fyrskäriga modeller, då man arbetar med tiltbredder på 18 tum eller mer.

Möjligheten att justera den hydrauliska stenutlösningen med traktorns hydraulventil, gör det enkelt att anpassa plogen till varierande jordförhållanden.
Överum CX2 har valfri växlingsriktning. Vid växling med kropparna under ramen behöver plogen inte lyftas lika högt, detta ger ett minskat lyftkraftsbehov.
Övervändning rekommenderas när tiltpackare används.
Det finns olika typer av plogkroppar till Överum-plogarna för olika jordtyper.

Lång användning

Överum CX2 lanseras under 2018. Plogarna produceras i fabriken i Överum i norra Småland.

– Den nya CX2-plogen gör det möjligt för vår mest populära plogmodell att möta lantbrukarnas förväntningar på den nya generationen. Tack vare dess nya design och nya material är den optimerad för lång användning, säger Allan Hansson, Product Manager, Crop Production Implements, Kongskilde Agriculture.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste