Torka sätter fart på spannmålsbörserna

Torrt väder i USA försämrar utsikterna för höstvetet medan torka i Argentina har försämrat skördeutsikterna för majs och sojabönor. Det torra vädret i både och Nord- och Sydamerika har fått terminspriserna på majs, soja och vete att stiga.

 

Fast utvecklingen ser god ut för det mesta av vetearealen i EU stiger veteterminerna på Matif-börsen på grund av oro för det nordamerikanska höstvetet samt majsen och sojabönorna i Argentina.Grafik: Malin Strandli

USA har det torra vädret under hösten/vintern satt sina spår på höstvetet i Mellanvästern. I Kansas, den delstat som står för störst del av USA:s höstvete med en knapp fjärdedel av arealen, sjönk andelen höstvete som av USDA graderats till bra/utmärkt från 37 procent i december till 13 procent i mars. Vid samma tid förra året var 43 procent av höstvetet i delstaten graderat som bra/utmärkt. I Oklahoma är läget ännu något sämre med endast 4 procent av höstvetet klassat som bra/utmärkt.
I Kansas odlas i huvudsak veteklassen Hard red winter wheat vilket också är den veteklass som står för störst andel av USA:s veteproduktion. Totalt utgör höstvetet cirka 75 procent av den amerikanska veteproduktionen.

Torka i Argentina

Under Argentinas sommarmånader december-­februari har man haft den värsta torkan på decennier och de argentinska lantbrukarna ser ut att gå mot den sämsta skörden av majs och sojabönor sedan 2009. Veteskörden klaras till stor del av redan i december och har inte påverkats särskilt av torkan.
Argentinas majsproduktion uppskattas till 37 miljoner ton av Argentinas spannmålsbörs (BAGE), förra växtodlingsåret blev majsskörden 39 miljoner ton. BAGE konstaterar att om det inte regnar under de kommande dagarna kommer majsskörden att behöva justeras ned.
Samtidigt som BAGE ännu inte justerat ned årets majsprognos, vilket förväntas ske när som helst, så har prognosen för produktionen av sojabönor på två veckor sänkts med totalt 6 miljoner ton till 44 miljoner ton.  Om spannmålsbörsens prognos är korrekt blir årets skörd 13,5 miljoner ton lägre än fjolårets skörd och 10 miljoner ton under USDA:s senaste prognos.
Trots den senaste köldknäppen finns det ingen större oro för statusen på EU:s höstvete. Undantaget är Polen där temperaturer ner till -20 grader och bristfälligt snötäcke kan ha orsakat utvintring i delar av landet.
I Ryssland är förväntningarna höga på höstveteproduktionen. Efter en gynnsam höst och en mild vinter med gott om snö ser vetet mycket bra ut. Om vädret fortsätter att vara positivt för det ryska vetet förväntas en produktion i nivå med förra årets rekordproduktion.
Med stora lager efter förra årets rekordskörd har den ryska exporten av vete gått för fullt. Landet förväntas exportera 36 miljoner ton vete under marknadsåret 17/18, vilket är den största exporten från ett enskilt land under de senaste 25 åren. Senast något land exporterade över 36 miljoner ton vete var enligt Bloomberg News 92/93 när USA exporterade 36,8 miljoner ton vete.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste