Ny potatisupptagare för minskad markpackning

Tyska Grimme lanserar den andra generationen av sina självgående potatisupptagare i Varitron-serien.

Grimme Varitron 470 Platinum Terra Trac har, förutom larvbanden, även en teleskopisk framaxel som möjliggör monteringen av bredare däck, som motverkar markpackning. Foto: Grimme

2011 visade Grimme för första gången sin fyra-radiga självgående potatisupptagare. Nu lanserar företaget den andra generationen, Varitron 470 platinum Terra Trac, med banddrift. Potatisupptagaren har 435 hästkrafter och en 7 tons tank. Detta skriver Grimme i ett pressmeddelande.

Bättre förarmiljö

När det gäller den nya modellen har företaget fokuserat på att förbättra förarmiljön. Det nya styrsystemet ErgoDrive ger enligt tillverkaren snabb direkttillgång till viktiga funktioner och underlättar intuitiv styrning. Systemet ger även föraren möjlighet att ställa in och spara individuellt valda funktioner. För arbete under dygnets mörka timmar finns upp till tolv stycken LED lampor med coming home funktion för ökad säkerhet.

Assistanssystem hjälper till att styra elevator och såll i förhållande till maskinens hastighet. Till maskinens standardutrustning hör en kompressor med anslutningar för tryckluftsslangar vid hytten och luftfiltret som ska underlätta rengöringen.

Optimerat skördesystem

En annan nyhet på Varitron 470 Platinum är ett förbättrat skördesystem med en optimerad upphängning på transportband och såll. Detta ska enligt Grimme ge en bättre rensning och enklare inställning. Stensäkringen som är standard på maskinen skyddar inte bara enskilda skär utan hela upptagaren, på så vis skyddas hela inmatningen vid kontakt med sten. För tunga jordar finns skär i höghållfast plast där jorden inte klibbar fast lika mycket som på metall. Den tiltade elevatorn ska ge en jämn och skonsam hantering av potatisen.

Minskat marktryck

Maskinens viktfördelning har förbättrats genom bland annat förflyttning av bränsletanken och bakaxeln, detta har enligt tillverkaren resulterat i minskad markpackning och ökad stabilitet även med fullt lass. Den senaste versionen av Terra Trac larvband bidrar också till minskat marktryck och ökad stabilitet även i lutande terräng. Teleskop-framaxeln möjliggör montering av breda, skonsamma däck som dessutom ger mindre markpackning i den yttre, högra odlingsbädden.

Varitron 470 Platinum Terra Trac uppfyller de senaste utsläppskraven enligt Tier 4 final och finns tillgänglig med arbetsbredder på 75 och 90 centimeter.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste