HKScan: ”Om de vill öka volymerna kan vi hjälpa till”

Enligt HKScan och Torbjörn Lithell finns det svenska djur som City Gross skulle kunna köpa. Att säga att det är brist samtidigt som det är slaktkö går inte ihop.

 

Torbjrön Lithell är försäljningsdirektör på HKScan och tycker att det är tråkigt att City Gross överger sin policy om 100 procent svenskt färskt kött. Foto: Katarina Cumselius

Hur ser ni på att City Gross överger sin policy om att bara sälja färskt svenskt kött?

– Nu har vi ju handlingsplanerna i Sverige och vi ökar våran produktion, så jag tycker att det är tråkigt. Men det är upp till varje kund att ha sin strategi. Vi har en bra affärsrelation med City Gross och vill sälja mer kött både till dem och till våra andra kunder, det ligger i våra tillväxtmål, säger Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör dagligvaruhandeln på HKScan.

En anledning som City Gross ger till att de nu även ska börja sälja importerat färskt kött är att det inte finns tillräckligt med just svenskt kött. Men enligt Torbjörn Lithell har HKScan inte haft några problem att leverera det som butikskedjan efterfrågat.

Finns det någon brist på svenskt kött i dag?

– Det kan finnas brist kring vissa högsäsonger. Men inte generellt sett. Vi har svenskt kött så det räcker, säger han och menar att några signaler om en eventuell brist inte har skickats ut.

Just nu upplever många att det är längre slaktköer än normalt, bland annat som en konsekvens av foder- och halmbristen runt om i landet. Detta är något som Torbjörn håller med om.

– Vi har inga långa slaktköer utan en längre planeringstid inför slakt än tidigare vintrar. Vi ser att det i år är fler lantbrukare som väljer att planera sin slakt noggrannare och anmäler sina djur till slakt med längre framförhållning. De leverantörer som spontant anmäler djur till slakt behöver räkna med en länge tid innan vi kan hämta deras djur. Vår slakt ökar mot föregående år och vi har tillväxt på marknaden, säger Torbjörn och fortsätter:

– Anledningen till att City Gross frångår sin svensk-policy, det får City Gross kommentera. Men vi kan konstatera att om man vill öka volymen så kan vi tillsammans med våra svenska lantbrukare fixa det. Vår absoluta målsättning är att öka den svenska köttproduktionen.

City Gross menar att vi i Sverige inte kan möta efterfrågan på till exempel ”högkvalitativt importerat kött från exempelvis Australien”. Vad är er uppfattning i den frågan?

– Stora länder som Brasilien slaktar 170 miljoner djur, där är det klart att man kan köpa obegränsade mängder av en och samma kvalité med en väldigt tajt specifikation. Så är det.

–  Men vi i Sverige har också kvalitétskött som vi kan möta upp det här med. Men det är klart att om du vill ha 45 ton biff, 2,7 plus med 1,7 millimeter kappa vecka 28 då kan inte vi lämna det, utan det krävs mer planering. Vi slaktar 400 000 nöt om året i Sverige jämfört med nånstans 80 miljoner nöt i Brasilien. Så det säger sig självt.

Hur jobbar HKScan med att förbättra köttkvalité och selektering?

– Vi selekterar mer och mer och har flera olika koncept. Allt från ett mediumsortimet till att leverera till toppkrogarna.

– Koncept blir viktigare och viktigare. Samtidigt som vi måste kunna selektera det som är bra, så måste vi selektera det som är i en annan prisnivå. Konsekvensen av att plocka ut det som är bäst, innebär också då att man måste våga lansera ett kött som är standard. Vi har allt från ett prisvärt billigt kött till högsta premiumköttet.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 mars 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera