Jan Forssell: ”Jag förstår inte hur man kan göra en sådan miss”

Att City Gross rankande Australiens djurhållning bättre än Sveriges, på grund av att de får gå ute året runt, men missade feedlotsen, tycker Sveriges Nötköttsproducenters ordförande Jan Forsell är beklagligt

– Jag vill inte såga dem vid knävecken för vad de har gjort. Men jag tycker ändå att det är väldigt tråkigt att de går ifrån policyn. Men framtiden lär visa vem som har rätt, säger Jan Forsell, ordförande Sveriges nötköttsproducenter. Foto: Carolina Wahlberg

– Vad ska man säga. Man blir mållös av så kallade experter och andra som inte är insatta. Man tycker att de borde ha bättre koll än att gå i en sådan här fälla, säger Jan Forsell.

– De har väl redan gått ut och sagt att de ska ändra på märkningen, men annars är ju i princip all produktion på norra halvklotet diskvalificerad på grund utav att vi har en naturlig vinter. Om det krävs att vi ska ha djuren ute och betande året runt för att få 100 procent i djurhållning, då finns det inte en chans här. Jag förstår inte hur man kan göra en sådan miss. Man kan undra när nästa grej kommer. De kanske behöver se över sin kommunikationsavdelning och vilka de samarbetar med.

Borde besöka

När det kommer till just feedlots har han själv inte varit på någon sådan i Australien, men i USA.

– Det är som ett ökenlandskap. Det finns inte ett grässtrå. Det är bara jord och gödsel. Jag ska inte säga att det ser ut så i Australien för jag har inte varit där. Men det verkar som att man skulle behöva åka dit snart. Dels borde City Gross åka dit och se hur det ser ut och jag skulle kanske också behöva åka dit, så att man verkligen vet vad man pratar om.

Dålig tajming

Jan tycker att det är tråkigt att City Gross ändrar sin policy kring endast svenskt färskt kött. 

– Det känns som att det är lite taskig tajming att skylla på att det inte finns svenskt kött just nu. Men jag vet att det har funnits perioder med stor brist tidigare. Nu när vi får i gång vår produktion och börjar öka, då minskar ju produktionen först, i och med att man sparar djur för att få mer kalvar. Bergendahls har ju suttit med i handlingsplanerna och varit med och bestämt att vi ska ha mer produktion i Sverige.

Framtiden får utvisa

En stor anledning till den nya policyn är förfrågningar från konsumenter kring ett större utbud av kött till olika priser och andra kvalitéer.

– De vet ju deras affär. Men det känns lite i otakt med tiden. De flesta går ju åt andra hållet. Men framtiden får utvisa om de gör rätt satsning eller inte.

– Trots att de gör det här nu så har de ju sagt att de i grund och botten ska sälja ännu mera svenskt framöver. Det utgår jag ifrån att de ska göra, vi får vi hoppas att de håller vad de säger.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 mars 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera