Stor kartläggning av Sveriges vattenflöden
Ska göra det enklare att beräkna effekterna av förororeningar och kommande översvämningar.
Lantmäteriet och SMHI har kartlagt sjöarna och vattendragen i Sverige för att få fram bättre kartinformation som visar hur vattnet tar sig från källan ut till havet.
– Kartinformationen ger helt nya möjligheter att se var eventuella föroreningar sprids i vattendrag och att kunna utreda hur vattennivåer kan stiga vid översvämningar, säger Håkan Olsson, vattenmiljöexpert på SMHI i ett pressmeddelande.
Bättre digitalt underlag
Kartläggningen har pågått sedan 2010 och har resulterat i en finare kartskala än tidigare. Detta ger bättre möjligheter att få fram ett bättre digitalt underlag för att arbeta med geografisk miljöinformation, analyser av vattenflöden och dess miljöpåverkan.
– Vi har tagit fram ny kartinformation med 16 000 mil tänkta linjer genom sjöar och större vattendrag som tillsammans med Sveriges drygt 42 000 mil mindre vattendrag nu bildar sammanhängande nätverk av vatten. Vi har sedan kombinerat nätverken med höjddata från Lantmäteriets laserskanning för att se i vilken riktning vattnet rinner. Det hjälper oss att förstå hur vattnet rör sig från källan till havet, säger Esbjörn Andersson, produktutvecklare på Lantmäteriet.
Lättare för användarna
Den nya kartinformationen kan kombineras med annan information, så som höjddata eller vattendjup. Användarna som har nytta av systemet kan vara vattenmyndigheter och länsstyrelser som nu lättare kan se hur vatten påverkas av reglering, övergödning och miljögifter.
– Vi har redan börjat koppla vårt sjöregister och avrinningsområden till de nya kartorna, säger Håkan Olsson på SMHI.