Lögnerna måste ifrågasättas

City Gross har länge varit den enda stora detaljhandels­kedjan som varit det svenska köttet ganska trogen. De har sålt importerat kött också, men bara i förädlade eller frysta produkter. Nu har de slutat vara trogna det svenska köttet, motiverat med diverse krystade argument.

Naturligtvis är det kundernas efterfrågan på billigt kött som är direkt avgörande. City Gross tyckte att priset för att bara ha svenskt färskt kött, i form av tappade kunder, blev för högt. Tyvärr tror jag att City Gross bedömning monetärt sett är korrekt. Kanske gör de på lång sikt även svenskt jordbruk en tjänst. City Gross har varit ett perfekt exempel att lyfta fram för de som tror att alla kunder bryr sig om hur köttet är producerat och är beredda att betala mer för kött från ansvarsfullt uppfödda djur. Så är det tyvärr inte.

City Gross brytning med svenskt kött genomför de på stökigast möjliga sätt. Ofta är det bättre att vara ärlig och inte trassla in sig i halvsann kommunikation. Jordbruksaktuellts reportrar har kunnat visa att City Gross framhållit att köttdjur på feedlots i Australien ska ha haft ett bättre liv än svenska köttdjur. Motiveringen var att djuren i Australien alltid är ute. När Jordbruksaktuellt ställde följdfrågor uppdagades det att City Gross inte var medvetna om hur djuren var uppfödda.

Det känns bra att vi kan bidra till att City Gross nu reviderar sin gradering, förhoppningsvis till svenskt kötts fördel, men många frågor återstår. Kan djurvälfärden för svenska djur graderas enligt samma skala som djur som göds på feedlots? Borde inte den uppfödningsformen diskvalificera från var form av djurvälfärds- eller miljövänlighetsjämförelse med svensk uppfödning?

Jag upplever en skrämmande tystnad från jordbrukets organisationer i frågan. Du lantbrukare och inte minst dina organisationer ska vara som illrar på handel och livsmedelsföretag när de ljuger eller hittar på egna sanningar om sitt importerade kött.

Mina kollegor har i fallet City Gross visat hur viktigt det är att ifrågasätta och att det kan göra skillnad. Köparna, som ska vara professionella, vet inte alls alltid vad de köper. Eller så blundar de för hur djuren fötts upp. Det här fallet är dock ingen isolerad företeelse.

Kavla upp ärmarna och visa att svenskt jordbruk inte företräds av oengagerade. Det är vi som har fakta och kunskap och kan se igenom lögner och halvsanningar. Det kan vi inte passivt överlåta till konsumenterna. Våga fråga, våga stå på dig och argumentera för din produkt.

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 mars 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera