Populärt med ägg året om

Påsken närmar sig och den traditionellt sett största högtiden för ägg. Men enligt Axel Lagerfelt, ordförande Svenska Ägg äter vi numera ägg mer jämnt över året. 

 

Konsumptionen av ägg över året har ökat senaste åren. Foto: Mostphotos

– Traditionen med ägg vid påsk har att göra med att hönsen började värpa när det blev ljusare ute, berättar Axel Lagerfelt. 

I dag finns det runt 300 kommersiella äggproducenter i Sverige vars höns ser till att det finns ägg året om. Men även om konsumtionen över året är större numera, så finns det fortfarande en viss konsumtionsökning kring högtiderna påsk, jul och midsommar, då många framförallt vill äta sina ägghalvor med topping.

I Sverige har antalet producenter varit ungefär det samma över tid, men antalet djur har ökat. 

– I dag finns det åtta miljoner höns i Sverige som presterar vad de kan för att få fram ägg, säger Axel.

Vilka frågor är viktiga för äggbranschen?

– Vi har precis genomfört en certifiering, som ska se till att alla ägg är producerade på samma premisser.  Genom det kan vi  lämna garantier att alla ägg är producerade efter  samma villkor. Så att få i gång det ordentligt är det största i branschen just nu.  I princip har vi gått i mål, så det känns bra, säger han.

Certifieringen ligger till grund för de ägg som märks med Från Sverige. 

Hur ser lönsamheten ut i svenska äggbranschen just nu?

– Det finns en relativt god lönsamhet! Men det finns alltid önskemål om ökad lönsamhet hos producenterna. Men det är ett givande och tagande. Vi delar på äggets värde mellan packare och producenter. Det hade inte gått om inte båda vara nöjda. 
 

Äggande fakta
Under förra året producerade Sveriges åtta miljoner höns 138 000 ton ägg. På varje kilo går det 16 ägg. 
För att vara med i Svenska Ägg ska man ha minst 300 höns och bedriva en yrkesmässig verksamhet. Det finns ett omsorgsprogram som kontrolleras vart tredje år, som man ska upprätthålla för att få vara med. Omsorgsprogrammet ligger till grund för den nya certifieringen.
”Certifierad Svensk Äggkvalitet” – är en certifiering som garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet. Alla ägg som är certifierade är märkta med en rosa check. Äggen är även märkta med ”Från Sverige”.
I genomsnitt äter vi 4,1 kokta ägg per person under påsken. Det är dubbelt så många som under en vanlig helg. 
Påskdagen är den allra populäraste dagen att äta ägg på. Då äter vi sex miljoner ägg i timmen. Det är lika mycket som totalt under en vanlig dag. 
Tre av fyra svenskar äter sina påskägg som ägghalvor och toppar dem med till exempel majonnäs och räkor.
Ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk.

Källa: Svenska Ägg

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 mars 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera