Universalredskap från Väderstad

Kultivatorharven Ferox 500–900 är ett mångsidigt redskap för medeldjup gödning och såbäddspreparering. 

Kultivatorharven Ferox från Väderstad kan utrustas med tillval som crossboard och ribbvält för ytterligare förfinad utjämning.   Foto: Väderstad

Ferox 500-900 hade premiär på Borgeby fältdagar 2017 och väckte då stort intresse bland lantbrukare. 

– Försäljningen har gått över förväntan, till våren kommer närmare 100 Ferox harvar sättas igång i Sverige och det känns häftigt, säger Bo Stark, försäljningschef på Väderstad, i en kommentar till Jordbruksaktuellt.

Ferox 500-900 har vibrerande harvpinnar med 50 millimeters spetsar och arbetsdjup ner till tolv centimeter. Pinnarnas vibrationer sorterar jordklumpar och fördelar rester. Harven kan utrustas med fem eller sex axlar, för extra utjämning finns olika tillval som alternativ. 

Pinndelningen är, beroende på utförande 11 eller 12,3 centimeter. CrossBoard ger en aggressiv kultivering, vilket gör att kokor krossas och jorden jämnas ut. Arbetsintensiteten regleras hydrauliskt från hytten. En stabiliseringsstång på crossboarden ska säkerställa en bra utjämning. Arbetsdjupet kan justeras i farten och de boggimonterade stödhjulen ger en ökad stabilitet och en jämn bearbetning över hela harven. 

Bo Stark menar att den största fördelen med Ferox-harven är dess flexibilitet och mångsidighet.

– Jag tror att flexibilitet kommer att vara ett ledord i framtida utveckling av redskap och maskiner i jordbruket. Med varierande väder och förhållanden behöver bönderna flexibla redskap som kan användas till flera olika arbetsuppgifter, säger han. 
 

Björn Schubert
bjorn.s@ja.se • 070-683 94 62

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste