Osäker framtid att satsa på

Kring sjön Unden, som ligger ett stenkast från Tivedens Nationalpark, har ett stort område blivit inmutat utav ett Australienskt gruvbolag i sökandet efter kobolt. 

Simeon har tagit hjälp av de som följer hans filmer på YouTube och bett dem engagera sig i frågan. Han har fått respons av ett hundratal följare som samtliga skickat brev till Bergsstaten för att få dem att ändra sitt beslut.
I november förra året anordnade Margareta Hildingsdotter tillsammans med ortsbor och andra som engagerar sig i koboltfrågan en eldmanifestation. Då tändes ett trettiotal eldar på stranden runt sjön Unden som ett sätt att protestera mot inmutningen. 

Grannarna Margareta Hildingsdotter och Simeon Fuchs har tillsammans med flera andra boende i området runt sjön Unden dragit igång en kampanj för att förhindra att det ens ska få provborras i området. Unden och dess rena vatten är sedan tidigare klassat som riksintresse för det rena vattnet och området ligger precis intill flera värdefulla naturreservat. 

– Vi förstår inte hur man tänker från Bergsstaten när man beviljar prospektering i det här området, säger Margareta. Risken för att ett dagbrott skulle etablera sig i området gör att både henne och Simeon bekymrade inför framtiden. 

– Man säger att man värnar om miljön i Sverige och klassar ett område som ett viktigt naturintresse. Men sen kan det plötsligt vara fråga om brytning som inte alls är bra för naturen. Jag tycker det är hyckleri från statens sida och förstår inte hur Minerallagen kan få fungerar så, säger Simeon. 

Förutom naturen värnar Margareta och Simeon även över deras egen framtid. Margareta och hennes make Morgan Johansson är pensionerade, men har fortfarande kvar några kor och hästar som tar hand om betesmarkerna runt gården. Tanken var att deras barn skulle ta över gården men nu vet de inte om det är en framtid som går att satsa på.

– Redan på 60-talet letade man guld här och borrade flera hål på våran mark. Det vill vi inte vara med om igen, säger Margareta som varit på både Karlsborgs kommun och flera andra instanser om att de måste göra vad de kan för att reagera mot inmutningen av området.  

En bit bort bor Simeon och hans fru Alexandra. De driver Myrmons Trädgårdar som är ett småskaligt, miljömedvetet jordbruk som fått stor uppmärksamhet i sociala medier. De har en egen YouTube-kanal där de lär andra om sitt jordbruk. Filmerna har flera miljoner följare och de har nyligen utsetts till årets lantbruksföretag i av Karlsborgs kommun av LRF i Karlsborg. 

– Vi har barn och det här är en verksamhet vi lever på. Vi har fått det till att bli något lönsamt. Men vi vet inte om vi vågar satsa mer på gården, eller om vi ska flytta och börja om någon annanstans. Men då skulle allt vårt arbete som vi lagt ner här vara bortkastat, säger Simeon. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 14 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste