1,5 miljarder kronor delas ut under 2018

Lantbrukets intresse för att söka stöd från Klimatklivet ökar, enligt rapporter från länsstyrelser runt om i landet.

De investerade medlen ska enligt Naturvårdsverket ha som huvudsakliga syfte att minska växthusgasutsläppen. Foto: Mostphotos.

I år ligger investeringsstödet Klimatklivet p på 1,5 miljarder kronor. Pengarna ska gå till klimatinvesteringar på lokal nivå, exempelvis i en stad eller en kommun, på ett företag, i en skola eller i ett län. Enligt länsstyrelserna runt om i Sverige ökar intresset från lantbrukets sida för att söka investeringsmedel från Klimatklivet.

Då kan du lämna in ansökan:

17 april-17 maj (beslut planeras till september)

27 augusti-27 september (beslut planeras till december)

Källa: Naturvårdsverket

– Det är glädjande att Klimatklivet kan fungera som ett komplement till landsbygdsprogrammet och att fler verksamhetsutövare upptäckt detta, säger Sanne Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande. Skåne är ett av de län där intresset ökat de senaste åren.

Även i Västra Götaland har länsstyrelsen märkt av ett ökat intresse. Efter den senaste ansökningsomgången som avslutades 15 februari var det bland annat två gårdar i länet som beviljades stöd för att investera i biobränslepannor för spannmålstorkning och uppvärmning. Att fler ansökningar kommer in ses som positivt. Samtidigt finns andra angränsande branscher som kunde bli mer aktiva på att söka stöd.  

– Livsmedelsbranschen är en bransch med stor potential, men där vi inte sett så många ansökningar tidigare, säger Jan Mastera, handläggare för Klimatklivet på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i pressmeddelandet.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 mars 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste