Svensk och australiensisk djurhållning - nu på samma nivå

I mitten av mars uppmärksammade Jordbruksaktuellt att ryggbiffen från Australien fick högre poäng för djurhållning än den svenska, enligt City Gross nya kvalitetsmärkning på kött. Nu har den australiensiska ryggbiffen sänkts ner till samma nivå som den svenska.

Etiketterna på kött från Australien skulle varit utbytta redan kring den 15 mars. Men den 6 april användes fortfarande de gamla etiketterna som visar 100 procent djurhållning, på City Gross Örebro. Tobias Härle på Bergendahls, ska återigen be butikerna att fixa detta. Foto: Elisabeth Merin

Enligt Tobias Härle, som är kategorichef för kött på Bergendahls, ändrade de etiketterna och skickade ut nya printfiler till butikerna direkt efter Jordbruksaktuellts senaste artikel runt den 15 mars. Både nötköttet från Sverige och Australien ska därmed ha 75 procent för djurhållning enligt deras kvalitetsmärkningsskala.

Läs mer: City Gross rankar djurhållningen i Australien som bättre än i Sverige.

Men när Jordbruksaktuellt besökte City Gross i Västerås på annandag påsk stod det fortfarande 100 procent djurhållning på den australienska ryggbiffen och vid ett besök på City Gross i Örebro den 6 april fattades lappen på just ryggbiffen, men entrecoten från samma land märktes fortfarande med 100 procent djurhållning.

Ska reda ut

Att butikerna inte hade bytt lappar direkt, var något som Tobias Härle inte kände till och säger att han ska reda ut.

När Jordbruksaktuellt ringer upp butikerna den 10 april för att kolla igen, bekräftade båda att de nyligen har bytt etiketterna på ryggbiffen. Men i Örebro säger de att de inte fått någon information om att byta ut etiketten på entrecoten från Australien.

Ska den etiketten också bytas ut?

– Djurhållningen ska ändras på samtliga artiklar från Australien enligt vad vi pratade om redan 15 mars. Att enskilda butiker missat detta är såklart inte bra men de är nu påtalade igen att göra detta, säger Tobias.

Möte med LRF

I mitten av april höll representanter från LRF Kött och Bergendahls ett möte som bland annat handlade om debatten som varit kring City Gross ändrade köttpolicy och den nya kvalitetsmärkningen. Bland annat erbjöd LRF sin expertis för att hjälpa till att utveckla kriterierna.

Läs mer: Lögnerna måste ifrågasättas

Djupare analys

På mötet gick de igenom grunderna och anledningen till kriterierna. Men någon djupare analys hanns inte med denna gång. I början av maj kommer LRF därför att åka ner till Bergendahls i Hässleholm och diskutera kvalitetsmärkningen ytterligare.

– Vi ska göra en genomlysning av alla parametrar och använda oss av deras expertis, något som de också såg som väldigt positivt. Så vi får se vad det kan leda till. Kvalitetsmärkningen gör vi för att hjälpa och vägleda konsumenterna i våra butiker. Kan vi få ännu bättre expertishjälp inom området är det jättepositivt, säger Tobias.

Kände ni själva att ni behövde den här extra hjälpen från LRF angående kriterierna, att ni missat lite i bedömningen?

– Nej, utgångspunkten har inte varit den. Men när man blir erbjuden att få experthjälpen, är det jättepositivt både för dem och för oss. De tycker att tanken med kriterier är jättebra. Särskilt i och med att Sverige är så bra, tycker man att det här är en bra grej. Det handlar om att vara transparant och sedan får kunden göra valet.

Vad är nästa steg?

– Att gå igenom kriterierna mer grundläggande tillsammans och göra eventuella justeringar efter det.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 11 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste