”Vi har ett gemensamt intresse”

En av de som var med på mötet med Bergendahls för att diskutera att City Gross börjat sälja importerat färsk kött och att de rankade djurhållningen som bättre i Australien än i Sverige var Åsa Odell, ordförande för LRF Kött. 

– Under mötet pratade vi om köttkriterierna och att vi har kompetens i huset som skulle kunna ge feedback till dem i utvecklingen av det arbetet. Sedan är det Bergendahl som äger det och beslutar om det. Men de är intresserade av ett samarbete, säger Åsa Odell, ordförande LRF Kött. Foto: Johanna Norin

– Vi var båda angelägna om att träffas. Vi från LRF var intresserade att höra om deras ambitioner kring svenskt kött framåt. De har hållit den svenska fanan väldigt högt och tydligt i så många år. Så då vill vi ju försäkra oss om var de står i frågan framåt. Men de är också väldigt intresserade av att ha en bra dialog med oss, för att kunna berätta om de satsningar som de gör, främst på svenskt kött. Vilket inte alls kom fram i kommunikationen när de gick ut och kommunicerade att de skulle börja sälja importerat färskt kött, säger Åsa Odell.

Läs mer: Svensk och australiensisk djurhållning - nu på samma nivå

Jobba tillsammans

Enligt henne handlade mycket av mötets diskussioner om hur Bergendahls och LRF tillsammans kan se till att öka den svenska köttförsäljningen, samt hur hela branschen kan jobba tillsammans.

Vad kom ni fram till?

– Vi kommer att ha en lite tätare kontakt än vad vi haft tidigare. Till exempel nu när de pratar om kriterier på kött så kommer de att ha dialog med våra experter. Vi har experter som kan köttproduktion både i Sverige och i andra länder. Vi kommer inte att vara någon delägare till de här kriterierna. Men vi kommer att kunna ge våra synpunkter på dem och vara ett bollplank i deras arbete med att utveckla dem, säger Åsa.

– I grunden är det bra att de börjar prata kriterier, men det svåra är att göra det på ett klokt sätt.

Fokusera framåt

Enligt Åsa framförde LRF Kött ingen direkt kritik mot kriterierna.

– Nej, det fanns ingen anledning. Det vi fokuserade på är vad som händer framåt. Kritik har de fått så att det räcker och blir över.

Hon tycker att det är bra att kunskapen kring kött utvecklas.

– Det har vi ett behov av, så vi får hjälpas åt med det. Det enda som finns i dag är köttguiden och det var ju den som de hänvisade till och den har sina brister. Den är inte fullständig på något vis.

– Det finns forskningsrapporter som pekar på att vi har ett klimateffektivt kött i Sverige och Europa i jämförelse med resten av världen. Det är fakta som många väljer att se helt förbi i kött- och klimatdebatten, allt som oftast.

Sälja mer svenskt

Åsa tycker sammanfattningsvis att det var ett möte i en positiv anda.

– Båda två är intresserade av att utveckla och se till att vi säljer mer svenskt kött. Där har vi ett gemensamt intresse, så det är en bra grund att stå på.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste