Hoten har skett i skuggan av media

Hat och hot mot svenska lantbrukare från aktivister måste tas på allvar. Bättre lagar och högre prioritet hos polisen krävs för att komma åt problemet.

Palle Borgström, ordförande LRF vill lyfta frågan om hot mot svenska lantbrukare.

LRF:s ordförande Palle Borgström skriver i en debattartikel i Aftonbladet att var fjärde lantbrukare känner sig orolig för att bli utsatt för hot och att svenska bönder ”i flera aktuella fall” har attackerats. Debattartikeln har fått stor genomslagskraft i media och flera riksmedier rapporterar i dag om lantbrukare som fått känna på hot från aktivister.

– Det känns viktigt och väldigt bra att det uppmärksammas av media på det här sättet. En anledning till att problemen eskalerat är ju att det skett i skuggan av media. Det har knappt rapporterats om det tidigare, säger Palle Borgström till Jordbruksaktuellt.

Okänt för allmänheten

Enligt Palle märks det av att allmänheten inte känt till att hoten mot lantbrukarna sker i så stor utsträckning som det gör och att aktivisterna tar till så grymma metoder för att skrämmas.

– Det känns som att folk blir förvånade av att höra att detta sker inom lantbruket och det har ju också att göra med att det inte rapporteras om det. I grunden är det ju lantbrukare som bedriver ett fantastiskt jobb, både för klimat och djur, som ändå blir utsatta.

Bättre lagstiftning krävs

Genom sin debattartikel vill Palle sätta fokus på frågan och få till en förändring. Han menar att det både krävs bättre lagstiftning och att polisen prioriterar den här typen av brott högre.

– I dag har aktivisterna möjlighet att komma väldigt nära gårdarna utan att polisen kan göra något. Bland annat genom demonstrations- och allemansrätten. Därför behöver reglerna för demonstrationsrätten förändras. Man har rätt att uttrycka sina åsikter, men man har inte rätt att trakassera någon. Det är ett hot mot demokratin. 

Hotar hela familjen

I media kan man just nu läsa om flera fall där aktivisterna gått så långt att de tagit direktkontakt med lantbrukares barn för att framföra sina hot.

– Det finns exempel där man sökt upp barn i skolan eller kommit till gården och skrämt barnen när de varit ensamma hemma. Det är ju helt förfärligt.

 

Varför tror du att aktivisterna agerar på det här sättet?

– Det är ju egentligen upp till dem att svara på. Men de har ju en agenda. De vill inte att man ska hålla djur över huvud taget och vill få bönder att avstå från detta, säger Palle.

Här kan du läsa debattartikeln.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste