Smart fällkil för skonsammare skogsarbete

En fällkil som drivs av en mutterdragare, det är resultatet när tyska BaSt-Ing har vidareutvecklat den mekaniska fällkilen.

Enligt tillverkaren kan, beroende på beståndet, det motormanuella arbetet effektiviseras med upp till 70 procent med hjälp av ValFast fällkilen. Foto: BaSt-ing.

Företaget från Bayern i södra Tyskland har tagit fram ValFast, den första fällkilen som drivs av en mutterdragare. Detta system ska ersätta det ofta tunga arbetet med fällkil och slägga. En annan fördel är att kilen snabbt kan sättas an i fällskäret och sitter fast där genom två skruvar som motverkar att kilen glider ut.

Hög lyftkraft

I kombination med mutterdragare kan en lyftkraft på upp till 30 ton uppnås, det rekommenderade maximala vridmomentet hos mutterdragare som används tillsammans med ValFast är enligt tillverkaren 1000 newtonmeter. För ökad hållbarhet och bättre utnyttjande av kraften från skruven i fällkilen används glidlager istället för rullager.

Skruven på ValFast har fettsmörjning och är placerad invändigt i kilen vilket ska förhindra förorening och skador för ökad hållfasthet och prestanda. Den flata och flacka konstruktionen underlättar införandet av kilen i fällskäret och inget extra utrymme behöver sågas upp.

Se en film på ValFast fällkilen här:

Även spärrskaft

ValFast har en förhållandevis liten fällvinkel på 14 grader för att öka lyftkraten, den mindre vinkeln kompenseras av att kilen går att föra långt in i fällskäret.

Den höga kapaciteten hos batterierna i dagens mutterdragare möjliggör långa dagar i skogen, skulle batterierna trots allt ta slut kan ValFast även användas med ett spärrskaft och en 24 millimeters hylsa. Kilen väger 6,5 kilo och kan levereras antingen för sig eller i paket med mutterdragare. Dessutom finns tillbehör som bärsele och batterihållare till huggarbälte. 

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 april 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera