Hälsosatsning från Kött- och Charkföretagen

Redusalt är ett treårigt projekt för att sänka saltintaget och förbättra folkhälsan i Sverige.

I projektet ska man bland annat försöka sänka salthalten i varmkorv och påläggsskinka. Foto: Mostphotos

Projektet drivs av Kött- och Charkföretagen tillsammans med Livsmedelsverket och 15 andra aktörer. Projektet samordnas av industriforskningsinstitutet RISE och delfinansieras av Vinnova.

– Redusalt är det hittills största projektet i Sverige kring mindre salt i maten och den praktiska inriktningen gör projektet särskilt intressant, säger Magnus Därth, VD Kött- och Charkföretagen i ett pressmeddelande.

 

Innehåller viktiga egenskaper

Salt bidrar med många viktiga funktioner i livsemedel och det är en utmaning att sänka salthalten i maten utan att få sämre livsmedelsproduktion. Målet med projektet är att ta fram nya metoder för saltsänkning som inte äventyrar produkternas smak. Mikrobiella säkerhet, hållbarhet, textur eller processbarhet.

– Just charkuteriprodukter innebär en särskild utmaning, eftersom salt är en nödvändig ingrediens för i stort sett alla charkuteriprodukter och har i alla tider haft en viktig funktion för både struktur, livsmedelssäkerhet och smak, säger Magnus Därth.

Projektet ska pågå till 2019

Några av livsmedelsprodukterna där man vill försöka sänka salthalten för är varmkorv och påläggsskinka. Målet är att ta fram sammanlagt 4 produkter med lägre salthalt till 2019.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste