Golfströmmen har blivit svagare

Den Nordatlantiska strömmen, som hänger ihop med Golfströmmen har försvagats med 15 procent. Om strömmen blir ännu svagare kan det få globala konsekvenser.

Sötvatten från smältande glaciärer har fått delar av golfströmmen att försvagas. Foto: Mostphotos

Golfströmmen bidrar till ett ovanligt varmt klimat i Norden trots den geografiskt nordliga placeringen. Golfströmmen kan beskrivas som ett stort cirkulationssystem och är en viktig del av jordens klimatsystem.

– Klimatmodeller har förutsagt att det här cirkulationssystemet kommer att försvagas, men vi har inte vetat om det redan har börjat eller inte, säger Levke Caesar vid Potsdam Institute for Climate Impact Research i en intervju med SVT Vetenskap.

Började för länge sedan

Forskare har kommit fram till att strömmen på senare tid försvagats med 15 procent. Ett resultat som presenteras i tidningen Nature. Studien visar att golfströmmen varit stabil mellan år 400-1850 och därefter börjat försvagas.

Effekterna märktes senare

Förändringen skedde i slutet av det som brukar kallas lilla istiden. Då blev klimatet varmare och sötvatten från smältande glaciärer bidrog till att strömmarna blev svagare. Effekterna av detta började dock inte märkas förrän mitten av 1900-talet. Sedan dess har strömmen fortsatt att försvagas.

Långsiktig påverkan

Forskarna tror även att försvagningen påverkas av att klimatet på jorden blir varmare och att detta kan få långtgående effekter och orsaka både extremväder i Europa, stigande havsnivåer längs Nordamerikas östkust och torka i Afrika.

Osäkert samband

Nu vill Levke ta reda på vad det skulle innebära om strömmen upphörde helt. Johan Nilsson professor i oceanografi vid Stockholms universitet säger att det förmodligen skulle göra att det blir ännu varmare men anser att det är för tidigt att säga om förändringarna i det här fallet verkligen beror på klimatet.

– Havsströmmar är ett komplext system med många långsamma och egna variationer, säger han till SVT Vetenskap.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste