Odling långt ner i underjorden

Nytänkande företag producerar närodlade solrosskott, broccoli och andra grödor mitt i centrala Stockholm. 

 

Albert Payaro kommer från Spanien och har en masterexamen som materialingenjör från UPC, Barcelona med utbytesperioder i Frankrike och Tyskland. Han flyttade till Sverige 2016 för att studera vid KTH och ta en masterexamen som ingenjör inom på hållbar energi. Men Albert har nu tagit en paus för att fokusera på företaget. Foto: Madeleine Rapp

Under Liljeholmen i Stockholm i ett gammalt bergrum som ligger flera våningar under marken har företaget Urban Oasis börjat odla microgrödor till den lokala Ica-butiken på Liljeholmen. Företaget drivs av Albert Payaro och ett team av unga forskare från KTH som satsar på en framtid som grönsaksodlare. 

– Det här är ett första försök och i framtiden hoppas vi kunna utöka och finnas på flera platser över hela Sverige. Tanken är att grönsakerna inte ska behöva transporteras över långa sträckor och att städerna kan bli mer självförsörjande, säger Albert. 

Led-lamporna i växthuset ger bergrummet ett något lila sken. Odlingslådorna är staplade på hög och kräver därför inte så mycket utrymme. 

Slutet system

I bergrummet har man konstruerat en typ av växthus där grödor som solrosskott och broccoli odlas på hyllplan som är staplade på höjden. Grödorna odlas på en speciell odlingsbädd, utan jord. Och det enda som tillförs för att få dem att växa är vatten. I själva odlingsrummet kontrolleras luftfuktighet, temperatur och ljustillförseln från led-lampor så att uppväxten ligger på en konstant och jämn kurva. Tekniken kallas hydroponik och innebär att växterna odlas i ett slutet system. 

– Den typen av microgrödor som vi producerar här går snabbt att odla fram och har ett högt näringsinnehåll. Inomhus behöver vi heller inte bekymra oss för vädret och kan se till att grödorna har rätt förhållanden dygnet runt.

Solrosskott är en av de microgrödor som odlas av Urban Oasis. 

Undersöker efterfrågan

Albert och hans kollegor är intresserade av frågan hur man kan producera närodlad mat i städerna och menar att det finns en stor potential att utnyttja oanvända gamla lagerlokaler eller bergrum för ändamålet. Genom sitt samarbete med Ica försöker de bilda sig en uppfattning om hur stor efterfrågan det finns på den här typen av närodlade grödor, och hur stora ytor som skulle krävas för att göra det ekonomisk hållbart i längden. 

– På det vi har sett hittills verkar det som att det finns en stor efterfrågan. Det intygar även Ica-butiken, säger Albert och menar att de redan har planer på att utöka om det fortsätter verka lika lovande.

Stor utvecklingspotential

– Just nu odlar vi bara på en liten yta av bergrummet och det finns en stor potential att bygga ut här nere framöver, säger Albert och visar en lång mörk korridor, med högt i tak som ligger i anslutning till växthuset.

– Man ser inte det, men det finns en likadan korridor precis intill. Om vi får tillåtelse vill vi i framtiden öppna upp detta till ett stort utrymme, det skulle ge oss en jätte­wstor yta att odla på. 

Odla exotisk svamp

En annan tanke bakom att odla inomhus eller under marken på det sätt som Urban Oasis gör är att kunna minska exporten av livsmedel i Sverige, även för mer exotiska växter och svampar. 

– En sak vi har börjat testa lite smått är att odla shiitakesvamp. Den växer normalt sätt inte i Sverige. Men skapar man bara rätt förutsättningar så går den även att odla här och då behöver vi inte hämta den från andra sidan jordklotet, säger Albert.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 maj 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera