JCB:s första elmaskin

JCB lanserade sin första fullelektriska grävmaskin under ett event för branschpress i mitten av mars. 

 

JCB har lanserat sin första fullelektriska grävmaskin, en 1,9 tons bandgrävare som är en exakt kopia av sin dieselmotsvarighet.

Maskinen är en 1,9 tons bandgrävare som är en exakt kopia av den konventionella modellen i samma storlek.

– Vi har inte gjort några som helst kompromisser, uppgav JCB:s chefsingenjör Tim Burnhope när han presenterade nyheten för Europas samlade branschpress.

Elmaskinen heter JCB 19C Etec och är alltså en exakt kopia av 19C-modellen med den enda skillnaden att den har en 48 volts drivlina och tre batteripack på 5 kwh vardera av ”nästa generation”. Med denna effekt kan maskinen hålla samma kapacitet som sin dieseldrivna motsvarighet. 19C-1 E-TEC är utrustad med samma justerbara underrede och val av grävutrustning som motsvarande dieselmodell, för att ge ett maximalt grävdjup på 2,576 millimeter. 

Laddas på 230V

En bekväm inbyggd laddare finns som standard, vilket gör att maskinen kan laddas helt om sex timmar med en vanlig 230V-kontakt. Ett tillval 110V laddningssystem är tillgängligt för platser utan 230V-el och JCB kommer att erbjuda ett snabbt laddningsalternativ när maskinen har lanserats - en kraftig avstängningsenhet som gör det möjligt att ladda hela laddningen på 2 1/2 timmar. Det fristående elsystemet innebär att det inte finns något krav på en elanslutning eller kabel under maskinens drift. Batterierna tillåter en hel arbetsdag i en typisk arbetscykel eller fyra timmars drift under en extrem arbetscykel. 1.9 tonsmaskinen kommer att kunna hantera en rad kraftuttag, vilket gör den till en idealisk basbärare för rivnings- och renoveringsprojekt.

Maskinen kan användas i sex timmar på en laddning och laddas upp på 2,5 timmar. Säljstart beräknas till slutet av året. 
 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste