Kraftig prisuppgång för vete på börsen

Under de senaste veckorna har vetepriset stigit kraftigt på råvarubörserna. För tillfället är det ett extremt fokus på väderförhållandena i viktiga odlingsområden och priserna slår snabbt.

 

Priset för den närmaste veteterminen noterad på råvarubörsen i Chicago ligger nu på 193 dollar/ton (1,70 kr/kg). Det är den högsta nivån sedan juli förra året.Grafik: Malin Strandli

Utan större förändringar i förutsättningarna för kommande veteskörd, förändrad förbrukning eller minskade lager har vetepriserna på världens råvarubörser lyft rejält de senaste veckorna. För vete är det framförallt i USA som vi ser den största prisuppgången. Sedan förra numret av Jordbruksaktuellt skrevs för två veckor sedan har det amerikanska vetet på Chicagobörsen stigit med över 10 procent. Under den här perioden var veteterminen med leverans i juli uppe i 197 dollar/ton som högst, 1,73 kronor per kilo. Även i Paris har priset på veteterminer stigit, men inte lika kraftigt som USA utan man nöjer sig med halva uppgången.

Fortsatt torrt i Kansas

Att det har varit torrt i delstater som är viktiga för USA:S höstveteproduktion har vi skrivit om tidigare.  Torrskadorna bekräftas nu av rapporter från ”crop tours” i delstater som Kansas. Delstaten som är USA:s största producent av höstvete förväntas få den minsta skörden på 30 år.

Marknaden är dock väderdriven, minsta regndroppe får kurserna att falla och svaja. 

Att notera är också att de amerikanska vetepriserna har stigit 10 procent samtidigt som dollarn har ökat i värde med 3 procent. En starkare dollar försämrar det amerikanska vetets konkurrenskraft på världsmarknaden. Om inga andra faktorer hade påverkats under perioden så borde därför priset på amerikanskt vete sjunkit samtidigt som dollarn stigit för att behålla konkurrenskraften.

För torrt i Ryssland?

Marknadsanalytiker som Agritel höjer ett varningens finger för att det börjar bli lite torrt i Ryssland. 

Enligt Agrimoney skriver väderanalytikerna på Wxrisk.com att det enligt deras prognoser finns risk för en ovanlig jetström över Europa som skulle kunna slå till under den närmaste månaden. Vädret i Ryssland och östra samt centrala Europa skulle då bli torrare än normalt.

De ryska analytikerna SovEcon tycker dock att farhågorna om det torra vädret i Ryssland är överdrivna. Höstvetena ser fina ut, i södra Ryssland ser de till och med bättre ut än förra året. Och SovEcon räknar med att ligga kvar på sin prognos om en skörd på totalt 128,6 miljoner ton spannmål varav 77,4 miljoner ton vete. En skörd som bara överträffas av fjolårets rekordskörd.

Erik Brink
erik@ja.se • 070-600 45 48

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste