Uppfödare gjorde upp i Skara

Ullkvalitet och bra kroppsbyggnad värderades högt på 2018 års alpackautställning.

 

Domaren Amanda Vanden Bosch reser runt hela världen för att döma i utställningar. I Skara kollade hon noga och tålmodigt igenom ullen på alla alpackorna som ställdes ut.Foto: Madeleine Rapp

Den 28-29 april hölls den årliga alpackautställningen i Skara. I ridhuset vid Axevalla travbana hade ett 30-tal av Sveriges främsta alpackauppfödare samlats för att ställa ut sina djur. Ridhuset var fullt med tillfälligt uppbyggda boxar och alpackor som skulle tävla i olika klasser och slutligen göra upp om titeln supreme champion. 

– Utställningen är en möjlighet för uppfödarna att visa upp sina alpackor och få veta om de är på rätt väg gällande sin avel, sade Ann-Marie Eriksson, ordförande Svenska Alpackaföreningen som arrangerat utställningen.

Alpackor som ställs ut delas in både efter färg och åldersgrupper. Sedan får varje championat i sin grupp tävla om den finaste titeln – supreme champion.

– Domaren tittar på tätheten i ullen och hur pass finfibrig den är. Det ska vara så tunna hårstrån som möjligt och de ska vara så pass krusiga som möjligt och sitta tätt. Pälsen ska också ha samma kvalitet över hela kroppen, säger hon.

Ann-Marie Eriksson,  ordförande i Svenska Alpackaföreningen.

Resande domare

Men Domaren Amanda Vanden Bosch från USA tittade inte bara på ullen utan även på kroppsformen och helhetsintrycket. Hon arbetade för fullt under de två dagarna med att ta sig igenom de olika klasserna och gav komplimanger till de flesta. Amanda gav även ägarna råd om hur de kunde framhäva olika drag hos olika individer. 

– I Sverige finns det ungefär 4000–5000 alpackor, vilket kan jämföras med USA där det finns 350.000 stycken. Men vi bedömer samma egenskaper hos alpackorna över hela världen. Vi kollar på flera olika faktorer som visar vilken kvalitet den färdiga ull-produkten från en alpackan kommer att ha, säger Amanda.  

– Bedömningen är också väldigt viktig, för den talar om hur mycket man ska ta betalt för sitt garn och för sina djur om man säljer dem, säger Ann-Marie.

Jörgen Larsson tillsammans med Joker som tog hem priset supreme champion.

Årets vinnare

Titeln Supreme Champion gick i år till den vita alpackan Joker från uppfödaren Nybo Alpacka. Ägaren Jörgen Larsson har haft alpackor i 18 år och ställt ut nio gånger av tio sedan utställningen startade. 

– Vi har vunnit supreme champion sex gånger av de nio vi ställt upp. Men det är alltid lika roligt, framförallt eftersom man investerat en del pengar i det här. Då är det roligt att det blir något av det, sade Jörgen efter prisutdelningen. 

– Joker har en jättefin ull. Han är ett vackert djur och skulle göra sig bra i tävlingar över hela världen, säger domaren Amanda. 

Alpackan som nyttodjur


Alpackans ull anses vara världens finaste fiber och är exempelvis tre gånger exklusivare än kashmir. Ullen används både i hantverk, täcken och till kläder. Alpackan används också för turism och är jättebra betesdjur. De betar väldigt ytligt och är effektiva för att exempelvis trimma en golfgreen. Med sina mjuka trampdynor, trampar de heller inte sönder något. Alpackan är även hygieniska och går som till en kattlåda. 

Källa: Ann-Marie Eriksson, ordförande Svenska Alpackaföreningen.

Alpackan kommer från Sydamerika och den speciella ullen gör att den klarar både värme och kyla. Ullen används både till kläder, handarbete och för till täcken. 


Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste