Slakterierna säger nej till fler danska ekogrisar

Efter de sista åren med en ständigt stigande efterfrågan på ekologiskt producerade grisar i Danmark bromsar nu efterfrågan in. Både Danish Crown och Tönnies säger nej till fler eko-grisar under 2018.

 

Expansionen av den ekologiska grisproduktionen i Danmark bromsas upp i år. Inget av de båda ledande slakterierna är intresserade av nya leverantörer.Foto: Friland

I Danmark har både marknadsledande Friland, Danish Crowns dotterbolag för ekologiskt kött, och näst största slakteriet Tönnies, som köpte Tican, dragit i bromsen för fortsatt expansion av den ekologiska grisköttsproduktionen.

– Vi har nog sagt nej till några som vill börja leverera ekologiska grisar till oss, erkänner Henrik Biilmann, Friland, till Landbrugsavisen i en intervju. Vi försöker få balans i efterfrågan och produktion och med den produktionsökning som vi vet är på gång under 2018 är vi inte så intresserade av ytterligare volymer till 2019.

– Det har kommit ut mer ekokött på marknaden och den överhettning vi såg för ett år sedan är nu borta. Vilket givetvis avspeglar sig i prisnivån som vi kan sälja till och de priser vi kan betala producenterna, säger Henrik Biilmann.

För något år sedan gick Tönnies ut med ambitionen att företaget skulle slakta 1 000 ekogrisar i veckan. Nu har ambitionen sänkts.

– Idag slaktar vi cirka 700 ekogrisar i veckan och vi efterfrågar inte fler för tillfället, säger Ove Thejls, Tönnies, till Landbrugsavisen. 

Bakom den sänkta ambitionen ligger problem med att sälja grisköttet på den danska marknaden. 

 – Vi fick ingen lönsamhet i den danska produktionen, även om vi under en period sålde vad vi kunde i Danmark och våra tyska ägare sålde resten i Tyskland. Nu slaktas ekogrisarna i Hamburg för att sedan säljas på den tyska marknaden. Utmaningen med att slakta ekogrisar är att kunna sälja hela grisen som ekokött, säger Ove Thejls.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste