Koncept blev ögonöppnare

Säker gård är ett koncept från Länsförsäkringar. Några av dem som är i processen om att bli godkända är bröderna Anders och Ralf Johansson och deras granne Magnus Svensson. 

 

Säkerhet när man jobbar med stora maskiner är A och O. Ralf Johansson har satt backkamera på både skördetröskan och lastmaskinen. Något som särskilt kom till användning vid bygget av det nya unghönsstallet, när det var mycket folk och maskiner i omlopp. Foto: Carolina Wahlberg

– Anledningen till att vi är med i Säker Gård, är bättre försäkringspremie. Sedan när man går igenom allt på gården, kan man hitta saker som man kanske inte hade tänkt på som en risk. Det är bra att uppdatera sig själv, så att det inte ska hända olyckor, säger Ralf Johansson. 

Han och brorsan Anders har en mjölkgård i Laduryd utanför Bergkvara i Småland. De har även nyligen ingått ett samarbete med grannen Magnus Svensson.

Magnus har själv varit med i Säker Gård i mellan fem och sex år och bland annat bytt all el på sin gård. 

– Det blir mycket pengar per år med sänkningen av försäkringspremien som det medför. Det betalar det man eventuellt behöver rätta till för att få vara med. Jag gjorde även en brandsektion, för att få ner premien ytterligare. Jag har fått rätt så god utväxling av de pengarna kan man säga, säger Magnus. 

Magnus Svensson och bröderna Ralf och Anders Johansson är grannar och har vuxit upp tillsammans. Sedan i februari är de också kompanjoner och ägare till Laduryd AB, ett företag som ska föda upp unghöns, vilket är steget före kläckäggsproduktion. Att det nya stallet skulle byggas efter alla konstens regler och kunna bli godkänt enligt Länsförsäkringars koncept Säker Gård var en självklarhet. 

Nytt gemensamt stall

Killarna känner varandra sedan skoltiden och både Anders och Magnus har länge haft ett intresse om att starta någon form av fjäderfäproduktion. I februari stod det nya unghönshuset klart. 

– Jag har velat ha ett slaktkycklingsstall länge, men slakterierna plockar inte in nya uppfödare. De vill hellre att de gamla ska utöka. Men sedan när detta kom så hoppade vi på, säger Anders. 

Det blev alltså unghönsuppfödning åt Swehatch, vilket är föräldradjuren till kycklingarna. Den 10 februari sattes de första djuren in. Djuren kom nykläckta och stannar på gården tills de är cirka 18 veckor, vilket är några veckor innan de ska börja värpa.

– Det känns bra, det blir utlastning till midsommar om du är ledig då, skämtar Anders. 

Ralf har byggt en platå, med ordentlig trapp i anslutning till flispannan, för att lättare komma åt och sota och slippa stå på en vinglig stege.

Egna byggherrar

Säker Gård ska gälla på alla gårdarna, så även den nybyggda. Under byggprocessen var säkerheten extra viktig.  

– Vi var byggherrar och hade huvudansvaret. Då gäller det att tänka sig för, säger Magnus.

– Det handlade mycket om godkända liftar och ställningar. Så fort man är uppe över två meter ska man ha fallskydd, säger Anders.  

Bland annat höll de i en kurs i liftar så att alla skulle ha behörighet att köra dem. 

Via backkamerans skärm i hytten får föraren en bra sikt bakom maskinen. Bättre sikt gör att riskerna minskar.  

Besiktade maskiner

En annan viktig sak under bygget var att se till att all teknik var i ordning. Alla maskiner som användes besiktades innan arbetet startade. 

– Då har man ryggen fri ifall något skulle hända. Då kan man inte skylla på maskinerna, säger Magnus. 

– Det kan hända mycket. Det räcker med att en hydraulslang går av, samtidigt som du lyfter något, och någon av någon anledning råkar vara under lasten. Då är det ditt fel om maskinen inte är besiktad, säger Ralf. 

Men byggprocessen löpte på bra och inget hände heller under byggets gång. 

– Där kan vi ju hoppas och tänka att det faktiskt gjorde skillnad att vi var förberedda, säger Ralf.

För att gå med i Länsförsäkringars koncept Säker Gård måste man gå en kurs. Det går att göra online och upplägget påminner om ett teoriprov, med olika säkerhetsfrågor. 

– Det var en del saker som lät självklart, men som visade sig vara fel och även saker som man blev osäker på. Var ska du ha brandsläckarna i ladugården och hur många ska du ha, medger Ralf.

På bröderna Johanssons gård bedrivs annars mjölkproduktion. Dagens stall har några år på nacken. Planen är att det ska byggas ett helt nytt stall med 140 platser som förhoppningsvis ska stå klart 2019. Givetvis ska det byggas med fokus på arbetsmiljö och säkerhet.

Självklara saker

Efter kursen beställer man en besiktning av Länsförsäkringar, där en besiktningsman går igenom hela gården. Man tittar på saker som till exempel personsäkerhet, jordfelsbrytare, brandsläckare, farliga ledningar och att det finns huvudströmbrytare på maskinerna. 

– Det är ganska självklara saker, men det ska ändå göras, säger Ralf. 

Mycket handlar om brandskydd. Vid den första besiktningen hemma på Ralf och Anders gård, fattades en jordfelsbrytare i en maskinhall. På gården står även ett gammalt hus som ska renoveras. Där anmärkte besiktningsmannen på att elen behöver kopplas ur innan renoveringen. 

– Det tänkte inte jag på! Du får inte ha den gamla elen under tiden. Så jag behövde klippa bort strömmen och dra in ny ström och sätta en byggcentral och jobba utifrån den, säger Ralf.

Innan kompanjonerna blir helt godkända enligt Säker Gård kommer besiktningsmannen ut igen och kontrollerar att de vidtagit åtgärderna. 

Överlag handlar mycket om brandskydd och säkerhet när det gäller maskinerna. 

– Om du lånar ut en maskin till grannen som inte är okej och det händer någonting, så rent juridiskt är det du som åker dit. Det gäller att alltid ha en medvetenhet i det man gör och att tänka efter före, säger Magnus. 

– Det handlar inte bara om pengar, utan om att hitta de här ställena där det finns en risk. Och kanske då förhindra en olycka. Det kan vara väldigt mycket mer värt än de där pengarna, säger Ralf.

De andra håller med. 

– Rabatten i all ära, men händer det någonting är det skitpengar, säger Magnus. 

– Rent företagsekonomiskt är det bra och sedan är det ju bra för ens egen del i och med att du minskar riskerna, säger Magnus Svensson om att vara med i Säker Gård.

Vad är viktigast för bra säkerhet på gården?

– Att man tar sig tiden och går en runda runt gården med någon som kan se eventuella faror, säger Ralf.

– Man blir alltid hemmablind, fyller Magnus i.

– Och när du bygger nytt, ha med försäkringsrådgivaren i byggprocessen så att allt blir rätt från början och att man slipper ändra något senare, säger Ralf.

– Då kan det bli dyrt, säger Magnus. 

När Anders och Ralfs föräldrar drev gården skedde en brand. 
– Därför vill vi tänka lite extra på de här sakerna, för det vill man inte vara med om igen, säger Ralf. 

En ögonöppnare

De är alla väldigt nöjda med upplägget kring Säker Gård och tipsar andra att också gå med. 

– Det är ingen stor uppoffring du gör. Du måste bara avsätta lite tid. Det kan bli en ögonöppnare. Du måste kunna släppa tanken på att din gård är perfekt. Det finns brister överallt, även hos den bästa. Men det kan vara jobbigt för en del att erkänna att man gör fel, säger Ralf avslutningsvis.   

Laduryd lantbruk AB

Ägare: Magnus Svensson och bröderna Ralf och Anders Johansson
Var: Laduryd utanför Bergkvara i Småland.
Uppfödning: Unghöns, cirka 50 000 djur per omgång
Stall: 170 meter långt x 33 meter brett 

Säker Gård

  • Du deltar i en utbildning.
  • Tillsammans går vi igenom säkerheten på din gård.
  • Du åtgärdar eventuella brister.
  • Du certifieras som ”Säker Gård”. 
  • Du får riskanpassad försäkringspremie.

När du gått igenom samtliga delar med godkänt resultat erhåller din gård kvalitetsmärkningen Säker Gård. Konceptet gäller i fem år, därefter kan en ny prövning göras för att få behålla det.

Källa: Länsförsäkringar


Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 19 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste