Destination fårfarm

Öströö Fårfarm ville vara någonting mer än bara en gård som föder upp djur. De har skapat sig ett företag där ett gårdsbesök är en upplevelse för hela familjen.

 

Kristian Karlsson i det nya fårhuset som byggdes 2005 och håller ett av de nya lammen.
- Många frågar hur vi vågar satsa så mycket på något som vi inte själva äger men vi har en väldigt bra dialog med ägaren som gillar det vi gör, säger han.Foto: Björn Schubert

Två mil öster om Varberg, beläget vid Ottersjön och omgiven av vacker bokskog ligger Öströö Fårfarm. Gården ägs av familjen Klingspor men arrenderas av Kristian och Jeanette Karlsson som bedrivit sin verksamhet där sedan 1987.

Kristian och Jeanette Karlsson vid gårdsbutiken som öppnades 1992, Jeanette driver butiken med café- och restaurang­verksamhet.

Valde att satsa

Kristian är uppvuxen på ett lantbruk med mjölkkor och får, bara tre kilometer från Öströö. Tidigare gick han bland annat på lantbruksskola och jobbade med fårhusinredning. Jeanette är utbildad herrskräddare.

– Det var egentligen Kristian som startade det hela, vi träffades ungefär i den perioden när han skrev på arrendet 1987, säger Jeanette.

Paret jobbade lite med annat vid sidan av de första åren men 1990 tog de beslutet att satsa på fårfarmen.

– Vi stod lite i valet och kvalet. Vi ville ha får, men att jobba vid sidan av och få detta att fungera samtidigt blev för mycket. Vi började jobba mindre med annat och satsade mer på gården här hemma, berättar Kristian.

– Vi fick inte så bra betalt för köttet och skinnen, så då började vi fundera på om vi kunde sälja produkterna själva, fortsätter Jeanette.

1992 öppnades gårdsbutiken och sedan dess har turistverksamheten utvecklats med café, restaurang och slakteri och även fler anställda. Med ett ökat antal kunder kunde även fårbesättningen ökas och i dag har Öströö Fårfarm cirka 550 tackor av rasen gotlandsfår som varje år föder omkring 1 000 lamm.

På gårdsbutikens övervåning säljs gårdens fårskinn och ullprodukter.

Varför blev det just får?

– Det är för att Kristian är uppvuxen med får, hans pappa hade ganska många tackor. Dessutom passar fåren bra till gårdens lite torrare marker, säger Jeanette.

Hon berättar att gotlandsfår egentligen inte är någon bra köttras men att de passar bra till den kombinerade verksamheten.

– När man har en verksamhet som vi har där vi själva kan få avsättning för både köttet och skinnen så är gotlandsfåren oslagbara, just för att man får ut mer. Tack vare att skinnen har ett så pass högt värde är det ingen annan ras som slår totalekonomin, säger hon.

2001 byggdes ett gårdsslakteri för att täcka hela processen från uppfödning till förädling. 
– Våra djur lämnar egentligen inte gården förrän kunderna åker hem med köttprodukterna de handlat, säger Kristian.

Lång säsong

Enligt Kristian är en nackdel att fåren lammar på våren vilket ger en stor mängd kött på hösten när det är slakt. Priserna påverkas negativt men i och med gårdens omfattande turistverksamhet är vårlamning en fördel.

– Det passar så oerhört bra in eftersom vi inte har tid att slakta så mycket på våren och sommaren för då har vi som mest besökare. När mängden besökare sen minskar så är lammen slaktmogna. Det gör att vi får hit fler besökare även på hösten än vad vi hade fått annars vilket ger ett väldigt långt verksamhetsår för att vara ett turistföretag, säger Jeanette.

Öströö fårfarm har verksamhet i stort sett från påsk till jul vilket även gör det lättare att ha fast personal. Mycket av köttet från höstens slakt fryses in för att kunna förse kunderna med lammkött även under vår och sommar.

När började ni med turistverksamheten?

– Det började egentligen automatiskt i samband med att vi öppnade gårdsbutiken, folk ville komma och titta på fåren och vi tyckte att det var ett bra sätt för att marknadsföra vårat kött senare på hösten, säger Jeanette.

1996 började man med lammsafari som är en guidad tur bland fåren där besökarna åker bakom en traktor i ombyggda balvagnar. I dag åker mellan 14 000 och 15 000 besökare per år i de fyra vagnarna för att se fåren, lammen och även vallhundarna. Jeanette berättar att de märker av en allt större kontrast mellan stad och landsbygd och att lammsafarin är ett bra sätt för att informera människor om vart maten egentligen kommer ifrån.

 – Men även om vi har en stor turistverksamhet med mellan 50 000 och 60 000 besökare varje år så är det fåren och jordbruket som är grunden i det hela, för utan fåren hade vi inte haft något att locka med. Vi kunde inte bara ha drivit en turistverksamhet utan att ha jordbruket, säger Kristian.

Jeanette berättar att de varit noga med att inte sväva ut utan fokusera på fåren och ha de som en röd tråd i hela verksamheten. Köttet som serveras och säljs är gårdens egna ekologiska lammkött och även charkprodukter och skinn är från de egna djuren.

Björn Schubert
bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 27 maj 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste