Ny generation DG såmaskiner från Kverneland

Den andra generationen av Kvernelands stora DG såmaskiner med arbetsbredder på upp till 12 meter och en kapacitet på upp till 140 hektar om dagen kommer med flera nyheter.

Såmaskinen är kompatibel med Isobus och kan köras med varierad giva och sektionsavstängning via GPS. Foto: Kverneland

Den nya bogserade såmaskinen heter DG-II och passar större jordbruk med sina arbetsbredder på nio och tolv meter och en sålåda på 6 000 liter. DG-II har en kraftig ram som fördelar vikten jämnt mellan såmaskinens hjulaxel och traktorn.

Förskjutna tallrikar

Nyheter på DG-II är bland annat den nya CD-såbillen som numera även återfinns på Kvernelands U-Drill såmaskiner. Såbillens tallrikar är något förskjutna vilket enligt tillverkaren ger en mycket bra rensningseffekt. De är även placerade tätt ihop i bakkant vilket ger ett lågt motstånd i jorden och ett lägre dragkraftsbehov.

Såbillarna som är placerade bakom hjulen på vingsektionerna och bakom maskinens bärhjul har något kraftigare fjädrar än övriga billar då det behövs ett något högre billtryck bakom hjulen. Billtrycket kan vid behov justeras upp centralt till 80 kilo.

Svenska förhållanden

En viktig detalj på den breda såmaskinen, särskilt i svenska förhållanden, är tryckutjämningssystemet Active On. På ojämna fält möjliggör systemet att såmaskinens yttersektioner kan vika upp över en och en halv meter utan att billtrycket påverkas.

Vid transport

I transportläge är DG-II tre meter bred, fyra meter hög och drygt åtta meter lång. Såmaskinens stora 800/45 R26,5 hjul ger både stabilitet på vägen och minskat marktryck på fältet.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste