Viktigt möte för lantbrukarnas säkerhet

LRF:s ordförande Palle Borgström träffade justitieminster Morgan Johansson för att diskutera hoten mot lantbrukarna.

Palle Borgström upplevde justitieminister Morgan Johansson som påläst och väl förberedd inför mötet. Foto: Madeleine Rapp

Redan efter Palle Borgströms debattartikel kom ut som handlade om hur aktivister trakasserar och hotar lantbrukare begärde man även från LRF ett möte med Justitiedepartementet och justitieminster Morgan Johansson. Under mötet som hölls  tisdagen den 15 maj diskuterades de lagförändringar som LRF vill se för att lantbrukare ska få ett bättre skydd mot hot och hat.

­– Lagstiftningen behöver förtydligas och justeras så att det inte längre är tillåtet att trakassera enskilda näringsidkare på privat mark. Begreppet olaga intrång behöver vidgas så att det även innefattar en gård. Det ska heller inte vara möjligt att upprepat utföra hot utan att det får konsekvenser.

Bra möte

Palle Borgström säger att han är nöjd med mötet såhär långt. Han upplevde att Morgan Johansson var både påläst och väl förberedd i frågan.

– Det kändes som att de prioriterade att få till mötet. Han hade även med sig ett par experter som lyssnade och antecknade.

Palle berättar att det redan är några förändringar på gång som kan innebära en förbättring. Den ena handlar om kontaktförbud och att den som bryter mot det i framtiden riskerar att få fotboja, vilket kommer göra det lättare att hålla koll på dem. En annan förändring som snart kommer att genomföras är en utvidgning av kameraövervakningslagen, som ska göra det möjligt att dokumentera det som sker och lättare lagföra aktivister som bryter mot lagen.

Helt orimligt

– Man ska även genomföra en förstärkning av bekämpningen av politiskt motiverad brottlighet som det rör sig om i detta fallet, säger Palle och fortsätter:

– Det är bra att det kommer förändringar, men de förändringar vi vill ha igenom måste också till. Polisen behöver få större möjligheter att ta itu med den här typen av brottslighet. Det är helt orimligt att man kan fortsätta trakassera näringsidkare på ett sådant sätt.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste