Menhammar Stuteri satsar på eldriven hjullastare

Kramers elektriska hjullastare kommer att användas i verksamheten och går i linje med Menhammar Stuteris satsning på hållbarhet.

 

Menhammar Stuteri är ett av Sveriges äldsta och största. De har valt att investera i Kramers elektriska hjullastare från Lantmännen Maskin och i mars levererades tre stycken till stuteriet utanför Stockholm.

– För oss är hållbarhet viktigt. När vi investerar så tänker vi på att få bort fossila bränslen så gott det går. Det gäller allt ifrån robotgräsklippare till våra eldrivna hjullastare. Varför vi valde eldrivna hjullastare från Kramer är för att de går på el och för att de är tysta. Det gör att vi kan komma nära våra hästar, inte minst när vi ska köra in foder till dem, säger Ulf Segerström, driftledare på Menhammar Stuter, i ett pressmeddelande.

Lastaren har en styrvinkel på hela 40 grader på varje axel vilket gör den enkel att manövrera och gör den smidig i trånga utrymmen. Det ger även möjligheten att köra utan att behöva backa och ta om, vilket ökar effektiviteten. Foto: Kramers

Passar för ändamålet

Enligt Peter Timischl, affärsområdeschef på Lantmännen Maskin är stuteriet en av alla miljöer där den eldrivna hjullastaren KL25.5e kommer till sin rätt, då den är enkel att navigera i trånga och ljuskänsliga utrymmen.

– Det är väldigt inspirerande att se hur Menhammar Stuteri bedriver sin verksamhet och hur de satsar på miljö och hållbarhet, säger han.

Första eldrivna hjullastaren

KL25.5e presenterades i november 2016 på EuroTier-mässan i Hannover som världens första elektriska hjullastare med fyrhjulsstyrning i storleksklassen 0,65 m³. Den drivs av ett 80V batteri och har en körtid (normal aktivitet) på 5 timmar. Batteriet kan laddas med ett vanligt eluttag och tar 6-7 timmar att ladda.

– Tack vare sin smidighet och att den är tyst och enkel att köra, har den sålts med stor framgång bland annat till djurbönder, kommuner, entreprenadföretag och kyrkor, så den lämpar sig för många olika användningsområden. Och trots att den är relativt ny på marknaden är den inte på något sätt oprövad. Bara i Schweiz har Kramer sålt 70 stycken elmaskiner under 2017 med mycket gott resultat, säger Peter Timischl.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 maj 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera