Hon är Svenska Fåravelsförbundets första kvinnliga ordförande

Gudrun Haglund-Eriksson har varit vice ordförande i fem år, nu tar hon över ordföranderollen efter avgående Magnus Jönsson.

Svenska fåravelsförbundets nya styrelse, från vänster Elof Nilsson, Gudrun Haglund Eriksson (ny ordförande), Thomas Eriksson (nyvald), Anna Olsson (nyvald), Claudia Dillmann, Maria Edman och Ulf Ekholm. Foto: Einar de Wit

– Det känns både kul, spännande och utmanande! säger Gudrun Haglund-Eriksson.

Varför vill du vara en del av det här förbundet?

– Jag tycker att Svenska Fåravelsförbundet är en väldigt viktig organisation för alla oss lammproducenter och fårägare. Vi jobbar direkt med både produktion, avel, skinn, ull, rovdjurs- och näringsfrågor. Vi täcker upp hela bredden. En annan viktig sak är att förbundet även är delägare i Gårds och Djurhälsan. Detta ger både kvalitet och kunskap till oss fårägare. SF är representanter i LRF Kött, Köttföretagarna, Jordbruksverket, Handlingsplan lamm, Viltskadecenter och de fem stora i Järvsö samt i ett stor antal referensgrupper.

Gudrun Haglund Eriksson har valts in som ny ordförande för Svenska Fåravelsförbundet, efter Magnus Jönsson. Hon är därmed föreningens första kvinnliga ordförande. En av hennes hjärtefrågor är rovdjursfrågan. Foto: Einar de Wit

Vilka frågor vill du driva?

– Som ordförande måste jag se till att vi i förbundet driver alla frågor som berör näringen. Detta vill jag göra tillsammans med min styrelse. Vi är ett team som ska jobba ihop och tillsammans kan vi göra stor nytta för fårnäringen i Sverige!

Men vilken är din hjärtefråga?

– Det har alltid varit produktions- och rovdjursfrågorna. Kan vi inte få ordning på rovdjursproblemen så kan vi inte driva en vettig lammproduktion. Dessa problem som stör oss så mycket ekonomiskt och ger oss en sådan stor osäkerhet.

Manifestation 14 juni

Föreningen har nu bland annat gjort ett upprop med en namninsamling som ska utmynna i en manifestation den 14:e juni i år.

Läs mer om uppropet här. 

– Myndigheterna måste agera efter de beslut som är tagna och betala ut de ersättningar som är föreslagna. De ska inte skylla på att fårägarna inte gör ”sitt jobb”. Vi måste få en stabilitet i våra verksamheter. Vi kommer att få angrepp så länge vi har rovdjur men det här handlar inte om för eller emot vargen. Vi måste kunna bedriva våra verksamheter under rimliga förhållanden.  

Vad krävs då?

– Att myndigheterna fullföljer sina beslut och också lever upp till de beslut som är tagna. Att det betalas ut ersättningar och att inte enskilda tjänstemän har en egen agenda. Vi måste ha full kostnadstäckning, det här är en politisk sak. Det behövs mer pengar till förbyggande åtgärder. Pengarna ska räcka till alla de fårägare som behöver dem!

Vid den senaste stämman beslutade föreningen om ett gemensamt stämmouttalande kring rovdjursfrågan. Stämmouttalandet kommer att lämnas över tillsammans med namninsamlingen vid manifestationen den 14:e juni.

Läs stämmouttalandet i sin helhet här. 

Svensk ull

En annan viktig fråga är enligt Gudrun skinn och ull och där händer det mycket just nu. Hon förädlar själv skinnen efter sina djur i företaget Bengtorps lantbruk, ull och skinn. Gården har 500 tackor av raserna Gotlandsfår, Finull och Leicester.

– Det är mycket på gång just nu! Det finns flera företag som är jätteintresserade och vill köpa svensk ull för att vidareförädla till bland annat friluftskläder. Eftersom de svenska spinnerierna tyvärr inte klarar av att spinna så tunna garner och så stora kvantiteter, kommer ullen att spinnas i Italien. Det kommer att ske en provleverans av ull nu under hösten. I förlängningen ser vi dock gärna att det startas ullförädlingsföretag, som kan producera i större skala, här i Sverige. 

Vid årets stämma avgick styrelseledamöterna Magnus Håård och före detta ordförande Magnus Jönsson. Foto: Einar de Wit

Prisade fårägare

Årets stämma hölls i Borgholm på Öland och enligt Gudrun var det ett mycket lyckat arrangemang. Under stämman diskuterades bland annat produktionsfrågor, avel, mönstring och de så aktuella rovdjursfrågorna.   

Kjell och Jenny Andersson på Graute gård är Årets Fårföretag. Foto: privat

Vid stämman delades även priset Årets Fårföretag ut. Priset gick till Jenny Andersson och Kjell Nilsson på Graute gård på Gotland med motiveringen:

 ”Förutom att utveckla sitt företag på ett föredömligt sätt har Jenny och Kjell också visat världen att svenskt lamm levererar kvalitet på Nobelmiddagsnivå”. 

Najib Rezai, Kärrbo Prästgård är Årets uppstickare. Foto Mia Björkström 

Årets uppstickare blev Najib Rezai, Kärrbo Prästgård, med följande motivering:

”Det är berikande för oss att se hur människor med andra erfarenheter i bagaget kombinerar dem med svenska förhållanden. Vi behöver fler fårföretag och de ska inte stöpas i samma form – Najib är en föregångare som får oss att känna att allt är möjligt.”

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 maj 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste