Äganderätt, konkurrenskraft och EU:s budget i fokus

Under LRF:s riksförbundsstämma deltog både finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under varsin dag, för att prata landsbygdsfrågor inför valet.

 Magdalena Andersson (S) Foto: Regeringskansliet

Magdalena Andersson började sitt anförande med att prata allmänt om svensk ekonomi. Den övergripande känslan hon förmedlade var att det går bra för svensk ekonomi, men att det finns orosmoment som frihandelsavtal och Brexit.

Hon tog även upp regeringens satsningar på att hela landet ska leva, genom till exempel ökade satsningar på digitalisering, innovation och kunskapsutveckling.

– Mycket handlar om att stärka företagande och näringsliv i glesbygd, sa hon.

Kaxigt mål

Magdalena nämnde även livsmedelsstrategin.

– Det känns lite kaxigt att säga att vi ska ha en konkurrenskraftig livsmedelskedja, där den totala livsmedelsproduktionen ska öka. Det är inte så att vi har en massa andra sektorer där vi säger att vi ska öka produktionen, sa hon.

En sak som Magdalena lyfte särskilt var frågan om ökad export.

– Vi har så många fantastiska livsmedelsprodukter som vi borde kunna sälja till andra länder. Varför kan man köpa schweizisk och fransk ost i Sverige, men jag kan inte stå i Schweiz och Frankrike och köpa Västerbottensost där. Det borde vi kunna göra mycket med.

Viktig motor

Under dag två pratade Ulf Kristersson om Moderaternas vision för det gröna näringslivet.

– Sveriges lantbrukare är en viktig del av den motor som driver Sverige framåt. Varje år omsätter ni som är företagare i de gröna näringarna 140 miljarder kronor i svensk ekonomi.

Enligt honom är det svenska jord- och skogsbruket miljövänligt, men utsatt för hård konkurrens och har därmed låg lönsamhet.

– Vi måste hjälpa till att stärka konkurrenskraften, inte försvåra och fördyra, när vi vill väl i grunden, sa Ulf.

Det handlar enligt honom om sänkta kostnader. Till exempel har partiet ett förslag på lägre dieselskatt, minskat regelkrångel och färre svenska särkrav.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Wennerlund

Kartlägga hot

En annan viktig fråga enligt Ulf är äganderätt.

– Om vi vinner väljarnas förtroende i september så kommer vi att tillsätta en bred äganderättsutredning, för att kartlägga de hot som i dag finns mot enskilda människors äganderätt och för att se till vilka moderna lagförändringar som krävs för att inte bara värna digitala immateriella äganderätter, utan också värna den äganderätt på vilken vi har byggt välståndet i Sverige, sa han.

Orimliga konsekvenser

Det faktum att både Alliansen och regeringen nu vill minska EU:s jordbruksbudget, var något som Palle Borgström lyfte med både Magdalena och Ulf.

– EU:s jordbrukspolitik är det mest framgångsrika politikområdet som vi har gemensamt. Det är en garant för att vi har mat på bordet och att den är producerad med god djuromsorg i stor hänsyn till miljön och låg antibiotikaanvändning. Det är det vi får av de pengarna vi stoppar in där, sa Palle och fortsatte:

– Konsekvenserna av den svenska hållningen är att vi då inte kommer att nå målen med livsmedelsstrategin, eller målen inom beredskap. Det blir helt orimliga konsekvenser och det kommer aldrig att bli omodernt att ha mat på bordet.

Hålla på bromsen

Ulf försvarade Sveriges linje i frågan och var skeptisk till att antalet gemensamma EU-uppgifter bara byggs ut mer och mer. Det är något han inte tror kommer att fungera i längden.

– Jag tycker att Sverige gör en viktig insats genom att vara den som håller lite på bromsen.

Ulf tyckte att EU måste bestämma sig vilken fråga som är den mest centrala gemensamma frågan och att inte Sverige och ett par länder till ska acceptera att betala för kalaset.

­– Vad är den gemensamma ståndpunkten i ett läge där när britterna lämnar och fransmännen i stort sätt vill göra allting till Europas förenta stater. Vad är då vår rimliga hållning i allt det här, sa han.

Effektivare stöd

Även Magdalena försvarade Sveriges linje.

– Vi måste använda EU:s jordbruksstöd på ett mycket effektivare sätt än i dag. Det är också så att för varje krona som vi skickar ner till Bryssel till jordbruksstöd, så får vi bara tillbaka 50 öre, sa Magdalena.

– Innebär det att ni kommer att öka de nationella stöden till jordbruket för att kompensera bortfallet från EU, om ni får som ni vill, kontrade Palle.

– Det har jag inte lovat här och nu. Men jag ser fram emot många uppvaktningar i den frågan, sa Magdalena.

Innan de båda politikerna klev av scenen fick de med sig LRF:s gröna regeringsförklaring och en påse innehållande socker, morötter och mjöl, det enda som vi i Sverige är självförsörjande på.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 30 maj 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste