Hyllade svenskodlade tomater

Bättre smak och att man vill stötta svenska tomatodlare. Det finns flera starka argument till varför konsumenter helst köper tomater som odlats i Sverige.

 

Under lång tid påstods det att det inte gick att odla kvisttomater i Sverige, men efter hand har det visat sig att det visst är möjligt. 

I Sverige odlas över hundra sorters tomater. Men hur ser sortimentet ut i framtiden och hur väljer konsumenten tomater när de handlar? Det diskuterades på årets tomatträff på Kastellholmen i Stockholm som samlade den svenska tomatbranschen. 

– Mer än sex av tio konsumenter föredrar svenska tomater och fyra av tio personer vill kunna köpa svenska tomater året om, sade Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning AB som arrangerade tomatträffen.

Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning AB, var konferencier vid tomatträffen på Kastellholmen

Älskad grönsak

En av talarna under eftermiddagen var Sara Berger, vd på SydGrönt. SydGrönt är en ekonomisk förening som utvecklar, säljer och distribuerar svenskproducerad frukt och grönsaker. 

– Tomaten är en tämligen ny grönsak i Sverige. Den importerades hit från Amerika på 1500-talet. Ändå är den svenskarnas mest älskade grönsak, sade hon. 

I undersökningar som gjorts om tomater har det visar sig att konsumenterna helst väljer att köpa svenska tomater. Många konsumenter argumenterar att de har bättre smak och att man även gärna gynnar de svenska tomatodlarna. Ändå är det bara cirka 13 procent av alla tomater som säljs i Sverige som är svenska.  

Tillgång året runt

Enligt Sara Berger, vd på SydGrönt  är tomaten svenska folkets mest älskade grönsak. 

Sedan några år görs försök på flera håll i Sverige där man odlar tomater året om för att konsumenterna ska kunna välja svenska tomater även när det egentligen inte är säsong. 

–Än så länge görs det i väldigt liten skala. Men man tittar väldigt mycket på Finland som är duktiga på att odla med belysning och som kan ha en inhemsk produktion året om, säger Sara. 

Bättre för miljön

En annan stark anledning varför konsumenterna väljer svenska tomater är att det anses vara bättre för miljön.

– Svensk odling är ledande i Europa när det gäller en miljövänlig tomatproduktion. 90 procent av odlingarna värms idag upp med förnybar energi. Humlor sköter pollineringen och växthusen har recirkulerande system som tar tillvara på och återför vattnet till odlingen, säger Sara för att ge några exempel.

Utökat utbud

Caroline Andersson från Brännan Trädgård i Skåne har gått från att odla den vanliga röda och runda tomaten till att nästan helt odla specialtomater.  

Under träffen pratades det om den stora utvecklingen inom tomatutbudet som gjorts i Sverige de senaste åren. Förr var det nästan enbart den vanliga runda och röda tomaten som odlades runtom i landet, men nu finns en uppsjö av så kallade specialtomater. En odlare som nästan helt ägnar sig åt just specialtomater är Caroline Andersson från Brännan Trädgård i Skåne.  Hon tog över verksamheten efter sin far för nio år sedan och odlar idag på en yta som är 10 650 kvadratmeter. 

–Vi odlar 20 olika sorter och merparten är specialtomater. Vi har gjort en resa där vi gått att odla den vanliga runda tomaten till att nästan inrikta oss helt på specialtomater, sade hon och fortsatte: 

– Jag drivs av att göra en högkvalitativ tomat som smakar fantastiskt med ett hållbart tänk bakom för miljöns skull. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 01 juni 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

”AI är spännande och ska hjälpa hela världen medan GMO är bannlyst”

Krönika: Det kom ett mess till mig häromdagen. Min man var ute på åkern för att få ner de sista hektaren korn i marken innan det annalkande regnet. Uppenbart hade den senaste intensiva veckans alla timmar i traktorn gjort att tankarna börjat glida alltmer från gårdens bestyr till omvärldsreflektioner… ”En tanke från traktorn… Visst är det konstigt att AI är spännande och ska hjälpa hela världen medan GMO är bannlyst… Tror nog att AI är värre för den fria mänskligheten…”

 

Kommentera