New Holland Days – fullt av nyheter

För tredje året i rad arrangerade Axima sin stora maskinvisning New Holland Days som pågick i tre dagar. Ett event fyllt av maskiner i alla storlekar från både New Holland och Aximas viktiga leverantörer. 

 

En av New Holland Days frontfigurer för 2018 var denna T7.165S som väckte många besökares intresse. S-serien är en lägre specad version av T7-serien men med samma höga kvalitet. Foto: Björn Schubert

När Axima i Grästorp slog upp portarna för första dagen av årets upplaga av New Holland Days den 17 maj var det många förväntansfulla och nyfikna besökare på plats för att ta del av allt från skördetröskor, traktorer och fyrhjulingar till vall, jordbearbetnings och grönytemaskiner. 

Många unga tjejer fanns på plats och klättrade nyfiket upp i olika maskiner, kanske är detta framtidens maskinförare?
 Foto: Björn Schubert

Nyfikna besökare

Blänkande fordon och redskap som glänste i solen varvades med en svag doft av grillad hamburgare som spred sig över anläggningen där människor minglade runt och klämde och kände på maskinerna de var intresserade utav. 

En traktor som stod nära ingången och som fångade mångas intresse var en modell ur New Hollands nya T7.S-serie, en T7.165S som Jordbruksaktuellt skrivit om tidigare. Axima har redan sålt ett flertal T7.S och traktorn som visades på New Holland Days var även den en såld maskin som precis jobbat klart i vårbruket och körts till Grästorp för att visas upp.

Ny strängläggare

En annan nyhet som väckte stort intresse var det första nya exemplaret av pickupsträngläggare från italienska ROC som Axima ska börja sälja, modellen var en RT 1000 med tio meters arbetsbredd. Dessutom visades New Hollands nya egna, svensktillverkade plogar. Plogarna innebär att New Holland tar ytterligare ett steg mot att bli en så kallad full-liner.

Inne i lokalerna hölls det föreläsningar om New Hollands olika traktor och tröskserier. Aximas vd Carl Lindell passade på att slå ett slag för New Hollands S-serie bland traktorer som han tror kan intressera många och som dessutom kommer i mindre format i form av T4.S inom kort. På trösksidan bestod nyheterna framförallt i utveckling på motorsidan för att möta hårdare emissionskrav. 

New Hollands egna, svensktillverkade plogar visades hos Axima i Grästorp. Ett resultat av att CNH, koncernen bakom bland andra New Holland, köpt delar av Kongskilde. Foto: Lina Tengström

Mångsidiga skördetröskor

Jonas Eriksson, ansvarig för skördetröskor och fälthackar från New Holland i Sverige var på plats även denna dag och uppmärksammade de mindre CX5 och CX6 tröskorna som han beskrev som smidiga och mångsidiga maskiner som kan passa många som inte har behov av eller möjlighet till att använda de riktigt stora tröskorna. Hela New Hollands tröskprogram fanns dessutom uppradat ute på gårdsplanen där besökarna gavs möjlighet att titta på och jämföra olika modeller.

Den efterlängtade pickupsträngläggaren RT 1000 från italienska ROC hade en lång och besvärlig resa bakom sig när den äntligen dök upp hos Axima i Grästorp lagom till New Holland Days. Foto: Lina Tengström

Ny teknik

Det hölls även en informativ föreläsning om gps, precisionsodling och Isobus där olika lösningar med Isobus skärmar i traktorerna presenterades. De olika skärmarna fanns dessutom utställda så att besökarna kunde bläddra i menyer och testa sig fram bland den nya tekniken. 

Utöver alla maskiner från New Holland visades bland annat även vallmaskiner från Pöttinger. Särskilt den så kallade butterfly slåtterkrossen ur den nya A10 serien med en arbetsbredd på upp till tio meter väckte besökarnas intresse, men många var även nyfikna på Pöttingers strängläggare.

Björn Schubert
bjorn.s@ja.se • 070-683 94 62

Artikeln publicerades tisdag den 12 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste