Hallå där Kjell Nilsson, som tillsammans med Jenny Andersson på Graute gård, är Årets Fårföretagare 2018 

Kjell Nilsson och Jenny Andersson har utsetts till Årets Fårföretagare 2018 av Svenska Fåravelsförbundet. 

Hur känns det?
–  Det är jättekul, oväntat och fantastiskt! 

Vad gör ni som sticker ut?

– Förra året hade vi 475 tackor, och vi tog tillbaka allt kött. Jämfört med många andra som tar återtag är vi en rätt stor verksamhet. Vi förädlar allt kött själva och säljer till restaurang och konsument. Jag tror också att vi är första enskilda gård som har lämnat allt kött till nobelfesten, i alla fall på lammsidan. 

– Vi har även byggt en solcellsanläggning och försöker hela tiden ha tänket att djuren ska ha det bra och att man ska tänka på miljön. 

Berätta lite om er verksamhet på Graute gård!

– Vi har 90 procent Gotlandsfår, resten är Leicesterfår och några enstaka Gutefår. Snart kommer vi även att ha 160 dikor av raserna Angus, Hereford och Charolais. Sedan jobbar vi mycket med entreprenad. Just nu har vi tolv anställda som åker runt och hjälper till att stängsla.   

Förädling och butik

På gården finns även en gårdsbutik och ett café som lockar många turister och storstadsbor. Förra året hade de 15 000 besökare på gården. Det egna köttet förädlas till bland annat korv som säljs till gotländska restauranger. De har även fått förfrågan om att leverera till en stor restaurang i Stockholm. Men tackade nej, då de just nu vill jobba mer lokalt med köttet, dock säljer de fårskinn på NK.

– Vi har 300 namn på vår lista till dem vi levererar lammkött till varje år. Det blir bara fler och fler, så det är många som vill ha det!

Förmedla rätt budskap

Den viktigaste frågan nationellt sett för fårbranschen är enligt Kjell, rovdjursfrågan och vikten av att kunna skydda sina djur. Att få fram rätt budskap kring kött mot konsument är en annan viktig fråga. 

– Att äta lammkött från utegående får, det är det bästa du kan göra för miljön. Växtlivet mår så otroligt bra av att vi har betande mular. Men vi når inte ut med det budskapet. Utan det är de som hittar på saker och säger att det inte är bra, som får jättemycket uppmärksamhet. Medans vi som har, enligt oss i alla fall, den sanna läran når inte fram. 

– Det är synd att inte sanningen om hur bra det är kommer fram. Det handlar om att vi ska äta rätt kött och lite mindre. Men att helt låta bli att äta kött är verkligen inget som gynnar djuren och miljön.  Men däremot att äta lite mindre och att hoppa över det importerade det hjälper!  Vi måste börja berätta hur det ser ut istället för att vi hela tiden måste förklara hur det inte ser ut.  

Årets Fårföretagare 2018

Vem: Kjell Nilsson och Jenny Andersson

Var: Graute gård, 2,5 mil öster om Visby på Gotland

Produktion: Lammproduktion samt dikor. Slaktar runt 600 djur om året som förädlas eller säljs via köttlådor till konsument. På gården finns gårdsbutik och caféverksamhet. Nytt för i år är uthyrning av hus till turister. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 juni 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste