Ljus framtid för Nuntorp

Mindre än ett år efter att sista årskullen elever tog studenten på Nuntorpsskolan sjuder anläggningen åter av liv. Flera verksamheter har etablerat sig i de gamla lokalerna, framtidstron är stark och om allt går vägen går det snart elever på skolan igen.

Framtidsdagen på Nuntorp lockade omkring 1 500 besökare i alla åldrar. Många besökarna var gamla elever som nu gläds åt utvecklingen på Nuntorp med både maskinfirmor, mjölkproduktion, aktivitet i ridhuset och om allt går vägen, snart även skola. Foto: Björn Schubert

”Framtid på Nuntorp” var mottot för den familjedag som anordnades på Nuntorp den 12 maj. Ett trettiotal företag var på plats och visade upp sina produkter och tjänster. Vädret visade sig från sin bästa sida och allt som allt lockade arrangemanget omkring 1 500 besökare, en succé en succé enligt Anna Johansson och de andra arrangörerna Gröna Klustret Nuntorp samt Dalbo Hushållningsgille.

– Tanken var att anordna ett mindre event för att visa hur utvecklingen går framåt med verksamheterna här på Nuntorp, men att så många skulle komma överträffade våra förväntningar. Det är jätteroligt att vi kunde locka så många utställare och besökare och det visar på det stora intresset från människor i bygden kring Nuntorp, säger hon.

Richard säger att det redan hänt en hel del och att det kommer hända en hel del även i fortsättningen. Antalet hyresgäster beror dels på i vilken takt ägarna hinner renovera de nuvarande byggnaderna samt på skolverksamheten.

– Faller alla bitar på plats så kommer inte lokalerna att räcka till utan då kommer vi att få bygga nytt, det beror lite på hur skolan kommer igång och hur mycket plats de behöver.

Tjejer och killar i alla åldrar klättrade ivrigt upp i traktorerna som visades under framtidsdagen på Nuntorp. 

Ekonomisk förening

Richard berättar att han och frun Anna äger och driver Nuntorps fastigheter och för dialog med företag som är intresserade att starta verksamhet där, bland annat skulle Richard gärna ha ett företag inom rådgivning och konsult på plats för att ytterligare utveckla det gröna klustret.

Den nybildade ”Gröna klustret ekonomisk förening” som bildades bara ett par dagar innan eventet ska även i fortsättningen jobba med event och aktiviteter på anläggningen. Västra Götalandsregionen har inte velat samarbeta kring det gröna klustret, däremot har Vänersborgs kommun visat intresse och enligt Richard finns det goda möjligheter att få stöd i form av en halvtidstjänst från kommunens sida som under en period kan jobba med frågor kring det gröna klustret.

Den ekonomiska föreningen är öppen för ansökningar om medlemskap och målet är minst 500 medlemmar. På så vis kan både privata intressenter, till exempel gamla elever, och företag genom en årlig avgift plus ett engångsbelopp stötta verksamheten på Nuntorp och skapa en bred bas i föreningen. Föreningen ska ha ett styrelsemöte inom kort där medlemmarnas positioner fastställs, en officiell invigning av det gröna klustret är planerad till oktober i höst.

Dinglegymnasiet AB har ansökt om att få starta upp Nuntorps­gymnasiet från höstterminen 2019. Inriktningen för Nuntorps­gymnasiet kommer att vara häst, lantbruk och särskola. Gymnasieskolan kommer drivs som en friskola med ett mindre skoljordbruk för övning, men tanken är att eleverna i stor utsträckning ska få möjlighet att praktisera på riktiga gårdar i omgivningen istället för att skolan ska bedriva något storskaligt jordbruk.

Göran Holmberg, styrelseordförande för Dinglegymnasiet var på plats för att informera om planerna kring utbildningar på Nuntorp.

– Det finns en stor förväntan och ett tryck både från branschen och från folk i bygden att det här ska lyckas, mycket större än när jag startade upp Dinglegymnasiet. Det märks att det är en anrik skola där många har intressen, särskilt alla gamla elever, säger han.

– Det är viktigt att folk förstår att det inte kommer bli som på den gamla skolan, vi måste hitta på något eget och nytt för att utvecklas och locka elever, fortsätter Göran.

Han tycker sig se en ökad förståelse för gröna näringar och svenskt lantbruk och ser en trend i att unga återigen vill söka sig till den gröna näringen. Samtidigt hoppas han på att fler tjejer ska våga söka sig till utbildningen.

– Det blir en mycket trevligare miljö med en blandning av killar och tjejer, säger Göran.

Niclas och Lena Stang framför skolans ladugård som de håller på att renovera, planen är att den ska vara klar till höstens invigning.
– När vi först såg ladugården tänkte vi att här behövs det inte göras så mycket men allt eftersom vi börja renovera kom det hela tiden nya idéer, säger Niclas.

Verksamhet föder verksamhet

Ett av de företag som nyligen etablerat sig på Nuntorp är Swedish Agro Machinery som i dag hyr en 800 kvadratmeter stor lokal i skolans gamla skogsverkstad. Under dagen ställde företaget ut en stor mängd maskiner varav merparten redan var sålda.

– Vi har fått en bra start här, Lennart har varit flitig, säger anläggningens verkmästare Sven-Erik Grund och syftar på säljaren Lennart Eriksson. Det här är lite som en invigning för oss. Det är roligt att både vi och Andrésen maskin startat upp här, jag tror att verksamhet föder verksamhet och att fler företag kommer vilja etablera sig här när de ser att det går bra för oss som är här i dag, fortsätter han.

Dinglegymnasiets styrelseordförande Göran Holmberg var på plats för att informera om arbetet kring starten av gymnasieskolan på Nuntorp, han upplever ett stort engagemang från alla håll kring Nuntorpsskolan. 

Mjölkproduktion till hösten

Några som också håller på att starta upp sin verksamhet på Nuntorp är mjölkbönderna Niclas och Lena Stang som hyr gårdens ko­stall och håller på att rusta upp lokalerna. Paret bygger för en besättning på 60 djur och en mjölkrobot. Niclas och Lena driver redan i dag en mjölkgård med 200 kor i Erikstad, cirka en mil från skolan och ser denna möjlighet som ett bra sätt att växa utan att behöva bygga nytt hemma på gården.

– Vi kommer att driva mjölkproduktionen i privat regi med egen personal och även producera eget foder men tanken är att elever från naturbruksskolan ska kunna hjälpa till i stallet i framtiden, säger Lena.

Bygget är ungefär halvvägs och paret planerar att bli färdiga till den officiella invigningen av Gröna klustret i höst. Tanken är att det ska vara en öppen produktion där det finns möjlighet för besökare att komma och titta hur modern mjölkproduktion går till.

– Många har förutfattade meningar kring just robotmjölkning och tror att vi inte tittar till korna lika mycket då, men det är tvärtom, vi får mycket bättre koll på korna och deras hälsa genom mjölkroboten, säger Niclas.

Han tycker det är viktigt att visa för folk som inte har någon direkt relation till lantbruk hur det går till och vart maten kommer ifrån.

Swedish Agro Machinery är ett av de två maskinföretagen som startat sin verksamhet på Nuntorp hittils. Från vänster säljaren Lennart Eriksson, reservdelsansvarig, Robin Håkansson och verkmästaren Sven Erik Grund.
Traktorklubben Dotorp erbjöd besökarna en rundtur på Nuntorp med några av sina veteranekipage.

Björn Schubert
bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 09 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste