Populärt med charkprodukter av skånsk utegris

I sommar går 70 grisar i de natursköna hagarna på Marsvinsholm utanför Ystad. Till hösten ska de slaktas på ett lokalt slakteri och sedan bli grunden i charkprodukter som framställs på den egna gården. I Marsvinsholms Gårds utegrisprojekt står det närproducerade alltid i fokus. 

 

André och Ida Iacobaéus föder upp grisar och producerar egna charkprodukter under namnet Marsvinsholms ­Utegris. Närproducerat i alla led är riktmärket i verksamheten. 
Foto: Pär Andersson

Den klart största delen i gårdens omsättning utgörs av kycklinguppfödning. För drygt ett år sedan invigdes ett stall på 4 000 kvadratmeter och total stallyta är nu 8 000 kvadratmeter. 1,3 miljoner kycklingar lämnar varje år Marsvinsholms Gård. André och Ida Iacobaéus driver också växtodling på mer än 500 hektar. Till gården hör dessutom skog och man bedriver uthyrning av bostäder och andra lokaler.

Men det är inte något av detta som är anledningen till vårt besök på det anrika godset den här gången. I sommar är det nämligen tredje säsongen som utegrisar bökar i gårdens hagar. Grisarna är grunden i de egenproducerade charkprodukter som har gjort stor succé på den lokala marknaden. 

Tillväxtgrisarna kommer till gården på försommaren när de är omkring tre månader gamla och väger cirka 30 kilo. De går ute i en kuperad och varierad miljö med bland annat lövskog och åkermark. Att grisarna får röra sig fritt gör att köttet har en långsam tillväxt och därmed får en fin marmorering, menar André Iacobaéus. 

Närproducerat i fokus

Grisarna köps in från en gård tre kilometer bort. De lever på tillväxtfoder från en lokal spannmålsförening i närheten tills de väger runt 80 kilo. Därefter får de ett foder från den egna gården med åkerböna, vete, korn, raps och havre. De sista veckorna får de även fallfrukt från slottsparken. När de väger drygt 110 kilo slaktas de på ett familjeägt slakteri inte ens en halvmil från hagen.

Hemma på gården tillverkar charkuteristen Pierre Engström, vars engagemang och idéer var avgörande för projektets start, ett drygt tiotal produkter som märks med ”Marsvinsholms Utegris”. Fänkålssalami och lufttorkad skinka är de mest populära produkterna just nu, berättar han.

– Dieten med fallfrukt sätter en speciell smak i fettet. Till exempel får sidfläsket en äpplig arom, säger Pierre.

Grisarna föds upp helt antibiotikafritt, till skillnad från grisar i många andra länder, och grundidén har hela tiden varit att arbeta utan tillsatser. 

– Rena produkter med rena smaker, säger André.

Charkuterist Pierre Engström drog tillsammans med paret Iacobaéus igång projektet med egna utegrisar. Han samarbetar även med lokala odlare och köper in varor som chili och vitlök inom någon mils radie från Marsvinsholm. 

Stort intresse

Marsvinsholms Gård belönades med utmärkelsen Årets Matproducent 2017 av Magasinet Skåne och André och Ida Iacobaéus som driver verksamheten har märkt ett stort intresse.

– Draget kring lokalproducerat är så stort att vi hade kunnat sälja slut på allt på två månader. Vi får sålla bland dem som vill köpa av oss, men det är ett angenämt problem så klart, säger André. Charkprodukterna säljs främst till restauranger i närområdet, exempelvis i Ystad och Malmö, men också till restauranger i Köpenhamn, Blekinge, Göteborg och Stockholm, och på marknader och andra arrangemang som riktar sig direkt till konsumenter. 

Hus av halmbalar, stolpar, reglar och plåttak monteras i hagarna inför varje säsong. 

Mer medvetna

– Allt fler restauranger har den senaste tiden börjat lyfta fram att de jobbar med svenskt kött. Folk ställer frågor och då tvingas restaurangerna att vara mer medvetna om var råvarorna kommer ifrån, säger Ida.

– Vi jobbar bara med restauranger som håller hög kvalitet och de tycker inte att det är konstigt att våra produkter säljer slut ibland, de förstår att det är gourmetprodukter. Vi kommer aldrig att göra några bulkvaror och det är inte tanken heller. Kvaliteten är det viktiga, säger André.

I slottets gamla matkällare hänger charkprodukter av olika slag. De 1,20 meter tjocka väggarna gör att mycket kyla stannar kvar i rummet.

Förstå skillnaden

Paret Iacobaéus tror att medvetenheten och populariteten för närproducerade livsmedel kommer att fortsätta öka.

– Ämnet får mer och mer utrymme och vi hoppas att den stora massan också snart förstår skillnaden. Djurskyddsvärden är något som snart kommer att lyftas fram ännu mer tror jag, men det kommer nog också alltid att finnas de som bara tittar på priset, säger Ida.

André berättar att man har inlett ett samarbete med en lokal krögare och att man har planer på att ta fram ingredienser till en rakt igenom närproducerad pizza som ska bakas i stenugn hemma på gården. Sommartid är det tätt med besökare i området och det vill man utnyttja.

– Jag tror absolut att det finns en marknad för gårdar med bara ett tjugotal grisar om man hittar sin speciella nisch. För oss passar grisar bra för ett småskaligt projekt plus att både jag och Ida är väldigt glada för charkprodukter, säger André med ett leende.

Till nästa år är målet att föda upp 120 grisar, dra igång en egen linje för några Linderödsgrisar som redan flyttat in på gården och att låta grisarna beta en direktsådd mellangröda med upp till 15 olika arter.

– Det hade varit intressant och roligt att se hur vi kan styra smaken på köttet ännu mer. Vi fortsätter laborera nästa år, säger André Iacobaéus.

Marsvinsholms gård

Växtodling: 520 hektar
Skog: 140 hektar
Verksamhet: Kycklinguppfödning, utegrisar, egna charkprodukter, uthyrning av lokaler och bostäder
Ägs och drivs av släkten Iacobaéus sedan: 1978
Anställda: 4 personer, inklusive André Iacobaéus
Övrigt: Fick utmärkelsen Årets Matproducent 2017 av Magasinet Skåne

Per Andersson
redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 17 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste