Vill att restauranger ska redovisa köttursprung

Regeringen föreslår att det ska bli obligatoriskt för restauranger och storkök att redovisa ursprungsland för köttet som serveras.

Krav på ursprungsmärkning kan öka efterfrågan på svensk kött. Foto: Mostphotos

Livsmedelsverket och Konsumentverket fått i uppdrag att utreda vad som skulle krävas för att EU-kommissionen skulle godkänna förslaget om ursprungsmärkning. Ett godkännande i EU-kommissionen måste till för att nationella bestämmelser om ursprungsmärkning ska kunna införas. Jan Forsell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter ser positivt på förslaget.

Jan Forsell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter tycker att ursprungsmärkning är ett bra förslag.

– Det är väl jättebra och det känns som att det är välbehövligt, så att det verkligen är svenskt kött man får i restaurangen, säger han och fortsätter:

– I dag kan man fuska med ursprunger och det kommer man inte kunna göra om det blir krav på ursprungsmärkning. Jag tycker det är fel att man utnyttjar de värden som finns på svenskt kött, när man hävdar att köttet är svenskt men det i själva verket är importerat.

Står för hög kvalitet

I dag är köttprodukter ursprungsmärkta i butiker, men det finns ingen liknande regel för restauranger. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och konsumentminister Per Bolund (MP) skrev redan för två år sedan en debattartikel där de uppmanade restaurangbranschen att frivilligt redovisa ursprunget på sitt kött. Något som branschorganisationen Visita ställde sig bakom. En undersökning gjord 2013 av den europeiska konsumentorganisationen BEUC visade att 83 procent av européerna vill veta var köttets ursprung innan de äter det.

- Svenska livsmedel står för hög kvalitet, god djurhållning och låg antibiotikaanvändning. I matbutiker är det idag lätt att få reda på köttets ursprung, men så är det inte när man är ute och äter på restaurang. Därför vill regeringen införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött även på restauranger och i storkök, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Kan öka efterfrågan

LRF skriver på sin hemsida att de är positiva till regeringens förslag.  Sedan detaljhandeln införde ursprungsmärkning har konsumenternas efterfrågan på svenskt kött ökat, enligt Åsa Odell, ordförande i LRF Kött.

– LRFs kommungrupper har arbetat i flera år med att uppvakta politiker och tjänstemän för att den offentliga upphandlingen av livsmedel ska ställa samma krav på allt upphandlat kött som svenska lagar ställer på svenska bönders produktion. Regeringens besked är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning även kring den offentliga upphandlingen, säger hon.

Försvårar för restauranger

Men förslaget får kritik från bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita som skriver att det ökar regelbördan och försvårar jobbskapandet.

– Restauranger köper in sina råvaror från olika håll och ursprunget kan variera från en dag till en annan. Att då jobba med märkningar som i butik är inte en framkomlig väg. Det bästa och säkraste sättet att som gäst få den informationen är att helt enkelt fråga personalen på restaurangen. Då får man aktuell information och v i uppmuntrar den dialogen mellan gäster och företag, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste