Stor manifestation väntas i Stockholm

Svenska Fåravelsförbundet manifesterar för att lantbrukare ska få bättre skydd och rättigheter vid rovdjursangrepp.

Syftet med manifestationen är att uppmärksamma bristerna i rovdjursförvaltningen. Foto: Carolina Wahlberg

Nu på torsdag den 14 juni mellan klockan 11-12.30 planerar Svenska Fåravelsförbundet att hålla en manifestation vid Vasaplan/Vasagatan i närheten av Näringsdepartementet i Stockholm. För att uppmärksamma bristerna i rovdjursförvaltningen.

– Vi vill visa på möjligheterna att få det här bra och möjligheterna med får. De ger många fördelar, så som mat, skinn och ull. Men de bidrar också till miljön och öppna betesmarker, säger Gudrun Haglund-Eriksson ordförande för Svenska Fåravelsförbundet.

– Vi måste få ordning på det här, säger Gudrun Haglund-Eriksson ordförande för Svenska Fåravelsförbundet.

Får inget gehör

Enligt Gudrun har man tidigare gjort skrivelser och försökt påverka situationen på olika sätt, men utan resultat. Manifestationen är nästa steg för att belysa hur viktigt det är att hitta en lösning som fungerar för fårproducenterna.

– Det finns lantbrukare som slutar på grund av rovdjuren. Vi måste få ordning på det här. Att inte kunna skydda fåren går stick i stäv med livsmedelsstrategin, säger Gudrun.

Behandlas olika

Enlig Gudrun är ett av problemen att länsstyrelserna runt om i landet agerar väldigt olika när lantbrukare får problem med rovdjursangrepp. På en del platser i landet fungerar samarbetet med länsstyrelsen jättebra, men på andra håll fungerar det inte alls.

– Tyvärr var det så i fallet med Molstaberg att länsstyrelsen inte tog situationen på allvar. Får vi fler sådana fall, då får vi problem.

Flera distrikt kommer att medverka under manifestationen i Stockholm.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste