Björn gör glass av fårmjölk

För två år sedan tog Björn Johansson tog över föräldragården i Bergslagen. Björn funderadepå att börja tillverka ost när en vän ställde frågan om han inte skulle göra glass istället. Sagt och gjort, i dag tillverkar han fårglass under varumärket En får tacka. 

 

– I dag tillverkar jag en handfull olika smaker, och det är bara fantasin som sätter gränserna för vilka smaker man kan göra, säger Björn. Foto: Stig Johansson

Björn Johansson är utbildad husdjuragronom och innan han tog över gården har han bland annat jobbat utomlands och som driftledare på Lantmännens försöksstation Viken. Men barndomsdrömmen om att bli lantbrukare fanns kvar vilket ledde honom hem till gården. Nu jobbar han som revisor på Kiwa samtidigt som han driver gården.

Björn Johansson insåg att fårmjölken hade en perfekt samansättning för glasstillverkning. Nu säljer han glass under varumärket En får tacka på campingen Uskavigården. Det är första året för försäljning och Björn hoppas efterfrågan kommer var stor. Foto: Stig Johansson

Bra samansättning

Efter att ha fått idéen om att tillverka glass började Björn diskutera med sin pappa Stig Johansson som tidigare drivit ett gårdsmejeri. Han hade sett att glass stod sig bra ekonomiskt jämfört med ost vilket gjorde att Björn började läsa på om glasstillverkning. Han insåg att den höga fett – och proteinhalten i fårmjölk var optimal för att tillverka glass vilket gjorde att han valde att satsa. Fårmjölkens samansättning ger en krämig och fyllig glass utan att det behövs tillsättas varken grädde eller mjölkpulver som annars ofta behövs. 

Testat sig fram

Under två års tid har Björn experimenterat sig fram till ett bra glassrecept. Han har gått kurser och tagit hjälp av andra som också tillverkar glass. Försäljningsstarten var i år på nationaldagen och glassen fick ett mycket uppskattat mottagande från kunderna på campingen Uskavigården, där glassen kommer att säljas i sommar.  

På gården i Bergslagen driver Björn företaget Masmästargården AB där han har ett 20-tal tackor av rasen ostfriesiska mjölkfår. Björn hoppas i framtiden kunna utöka till 100 tackor. Foto: Privat

– Jag minns speciellt en dam som försiktigt närmade sig glassdisken, hon sa att hon inte gillade något som har med får att göra. Då sträckte jag fram en sked med hallongelaton som hon fick smaka och hon tyckte det var jättegott! Det slutade med att hon köpte en stor bägare med glass i olika smaker, säger Björn. 

Vilken efterfrågan som finns på glassen vet inte Björn än, då försäljningen precis börjat.

– Men jag tycker att det verkar finns ett stort intresse för glassen och många är nyfikna. De som har smakat har gillat glassen vilket bådar gott!

På gården finns i dag ett 20 tal tackor av rasen ostfriesiska mjölkfår. Det finns även några fjällkor för köttproduktion. På gården odlas cirka 30 hektar, mestadels vall men även lite spannmål. I framtiden vill Björn utöka till 100 tackor för att kunna producera 25 ton glass om året. Tanken är att glassen ska börja säljas på fler platser. Han har även siktet på att i framtiden kunna anställa personal för att få avlastning i arbetet. En av anledningarna till att han valde att satsa på glasstillverkning var att det är tillräckligt hög förädlingsgrad för att kunna få upp omsättningen på gården. Men det viktigaste i år är att få ut glassen på marknaden, att testa och se hur den säljer.   

 – Glass är trendigt, min förhoppning är att jag ligger rätt i tiden. Vad jag vet är det bara jag som tillverkar glass av fårmjölk, vilket gör min glass unik. Jag hoppas det ska funka! 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 08 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera