De ska bygga broar

För lite mer än ett år sedan startade Agro Sörmland. Enligt verksamhetsledare Cilla Krantz har det varit ett minst sagt händelserikt första år. 

 

– Vår förhoppning är att vi mycket bredare ska kunna säga till lantbrukarna att när du ser de här utmaningarna och du har idéer, så kom med dem och så bildar vi grupper utifrån själva idén. Nu har vi kontakterna med forskningsinstituten och plattformarna, säger Cilla Krantz, verksamhetsledare för Agro Sörmland. Foto: Carolina Wahlberg

– Det har varit fantastiskt. Vi har arrangerat många intressanta seminarier som varit väldig välbesökta. På det senaste var vi till och med tvungna att säga nej till intresserade då lokalen inte rymde fler. Vi har fått till samarbeten som är fantastiska, till exempel med Nordic Agro Summit, regionalt med länsstyrelsen, bankrådgivarna, rådgivningsorganisationer och inom innovationssystemet. Det här har verkligen fått ett jättebra mottagande, säger Cilla Krantz.  

Just nu driver de fyra egna projekt, med fler på gång. Dessutom är de med och samarbetar i ett par andra projekt, totalt handlar det om omkring sju olika projekt. 

– Vi har en utvecklingsgrupp där vi har representanter från Rise, Robotdalen, Automation region tillsammans med lantbrukare och Per Frankelius från Linköpings universitet. Tanken med detta är att vi ska kunna lyfta utmaningar direkt från lantbrukarna och ta in i lämplig konstellation av utvecklare och forskare, förklarar Cilla. 

Det första steget att inventera gårdar som är intresserade av att vara med i ett projekt kring frilandsodling i Sörmland är nu avklarat och det har gått bra. Tanken är att bland annat titta på gemensamma lösningar för till exempel logistik och marknadsföring. 

Bygga broar

Enligt henne finns det nu ett projekt som är redo att lämna in en patentansökan på ett koncept. Men vad det handlar om exakt är ännu hemligt. 

– Det pratas så mycket om vikten att få fram innovationer och att vi måste jobba mycket mer innovationsinriktat. Men det är ganska svårt att göra det, lantbrukarna har kanske inte riktigt de rätta kontakterna. Så då vill vi bygga broar till exempel mellan lantbrukare och teknik­företag/forskare.

Bakgrunden till allt är att Agro Sörmland tog kontakt med Automation region för att undersöka om de jobbade något med teknikfrågor mot den gröna näringen. Svaret var nej. 

– Men när de kom med ut och tittade på en gård, blev de helt lyriska och sedan dess har det bara rullat på, säger Cilla. 

Genom sitt hästprojekt vill Agro Sörmland skapa en modell för att stötta företag inom hästnäringen att utvecklas bland annat genom att förmedla information om vilka stöd som finns tillgängliga för att förverkliga idéer.

Grönsaker och hästar

Två aktuella projekt som Cilla lyfter fram är ett grönsaksprojekt och ett affärsutvecklings- och innovationsprojekt inom hästnäringen.

I Sörmland finns det bra jordar för grönsaksodling, men inte så mång odlare. Därför ska de nu sätta igång ett pilotprojekt med upp till tio gårdar, som skulle vilja lägga till frilandsodlade grönsaker i sin odling. I projektet ska man ta fram gemensamma lösningar kring till exempel logistik, förvaring, maskinpark och marknadsföring. Det ska även finnas ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen kring arbetskraftsförsörjning och inom projektet ska de även titta på nya typer av grödor. 

De har även ett hästprojekt som drivs i Sörmland, Östergötland och Västmanland/Stockholm. I projektet ska man hjälpa företag som har en innovativ hästrelaterad produkt eller tjänst, att skala upp med målet att komma ut på den internationella marknaden. 

– 17 företag har valts ut, nu ska man göra en behovsinventering för att se vad de här företagen behöver för att komma vidare i processen, säger Cilla. 

Det handlar bland annat om att kartlägga stöd, investerare och affärsutvecklare. Här letar man även efter fler internationella nätverk. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste