Vill att Bucht ska hjälpa lantbrukarna

Under torsdagen kallade riksdagsledamot Staffan Danielsson (c) till två pressträffar för att uppmärksamma hur årets torka påverkar jordbrukarna i landet. Pressträffarna hölls vid två gårdar i Östergötland.

Staffan Danielsson träffade lantbrukare tillsammans med media för att belysa allvaret med årets torka. Foto: Riksdagen

– Vidden av torkan gick upp för mig i helgen och jag beslutade mig för att göra vad jag kan för att hjälpa till.

På Markeby Gård i Gistad oroade sig Magnus Svensson för den hotande foderbristen och de långa slaktköerna och på Össby gård i Söderköping oroade sig spannmålsbonden Nicklas Lindecrantz för skadorna på skörden.

­– För de som är bönder blir det en otroligt tuff situation om det inte blir något foder och om skördarna minskar. Och om det här vädret fortsätter så tror jag att oron kan stiga på gårdarna, säger Staffan Danielsson efter pressträffarna.

Staffan valde att bjuda in media för att göra allmänheten medveten om allvaret i situationen, men vill också signalera till lantbrukarna att de inte står ensamma. Efter dagens pressträff kommer Staffan Danielsson även skicka en interpellation till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att framföra böndernas oro.

Staffan Danielsson vill att landsbygsminister Sven-Erik Bucht ska hitta sätt att underlätta för lantbrukarna i år. Foto: Carolina Wahlberb

– Jag vill samla upp de tankegångar som finns hos bönderna och lämna in till ministern.  På grund av torkan riskerar många att bryta mot reglerna för EU-stöd och kan drabbas av indragna stöd och sanktioner. Jag tycker regeringen ska tillsätta en krisgrupp och att Bucht ska se till att bönderna inte behöver oroa sig för sanktioner och straff i en sådan här extrem situation, säger han.

Staffan anser att regeringen ska se till att EU-stöden snabbt ska betalas ut i höst utan avdrag eller sanktioner med tanke på extremvädret, även om torkan gör att regler inte kan hållas. Han tycker även att krisgruppen ska diskutera och genomföra en rad andra åtgärder för att hjälpa lantbruket i och att Sverige måste få använda den krisfond som finns i EU för extrema situationer.

–  Bönderna ska inte känna sig ensamma. I vissa lägen måste ministern gå ner till EU och säga att detta ska läggas på en rimlig nivå. Nu handlar det om att använda sunt bondförnuft inte om att rätta sig efter fyrkantiga regelverk.

Staffan Danielsson kommer ha ett möte med Sven-Erik Bucht i augusti och diskutera vilka åtgärder som regeringen gjort för att hjälpa lantbrukarna.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 juli 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera