Sverigepremiär för Cross Flow

Under Borgeby Fältdagar visade Pöttinger för första gången systemet Cross Flow i Sverige. Det rör sig om skruvar som sitter bak på slåtteraggregatet och lägger gräset i sträng utan kross.

Pöttinger Novacat Crossflow möjliggör strängläggning av gräs och helsäd med lättare utrustning och lägre bränsleförbrukning än motsvarande maskiner med kross. För bredspridning öppnas luckan till skruven manuellt. Foto: Pöttinger

Pöttinger Novacat Cross Flow är företagets senaste utveckling av strängläggning utan kross. Direkt efter att gräset slagits av transporteras det till mitten av strängen genom två skruvar. Crossflow erbjuds till slåtteraggregaten Novacat 352 och A10.

Se en film på Cross Flow HÄR

Slutet system

Enligt Pöttinger utvecklades systemet genom en efterfrågan från lantbrukare på ett kompakt och kostnadseffektivt sätt för strängläggning. Cross Flow är ett slutet system vilket enligt tillverkaren förhindrar förluster vid skörd, dessutom har systemet ingen markkontakt vilket minskar nedsmutsningen av foder.

Nils Ahlstrand är ansvarig för Pöttinger i Sverige. Han tror att Cross Flow kan vara ett bra alternativ för de som vill köra helsäd i år på grund av torkan. Foto: Björn Schubert

Lägre effekt

Cross flow kräver lägre effekt och är lättare än motsvarande system med kross, dessutom slipper man i de flesta fall köra en extra gång med en separat strängläggare. Cross Flow är ett flexibelt system med möjlighet till manuell öppning av luckan där skruvarna sitter ifall man inte vill stränglägga skörden direkt utan istället använda bredspridning.  

– Cross flow är också väldigt bra om man vill köra helsäd, det ger en skonsam hantering av grödan och slår inte ut så många kärnor. Det kan vara intressant i torkan som råder i år, säger Nils Ahlstrand, ansvarig för Pöttinger i Sverige i en intervju.

Jämn sträng

Drivningen av Cross Flow sker över den yttre tallriken, en andra överföring på utsidan, tre kilremmar och en dubbel länkarm. Skruven är placerad i vinkel med ökande storlek på skären, detta möjliggör ett konstant flöde av stora mängder material genom systemet vilket ska ge en jämn sträng.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste