Eldriven ogrässkärare från Finland

Ogrässkäraren W-Cutter var en av de många nyheterna som visades på Borgeby Fältdagar. Uppfinnare till W-Cutter är den finska ekobonden Markku Weckmann som driver företaget W-Cult vid sidan av jordbruket.

Den finska eko-bonden Markku Weckman är uppfinnaren bakom ogrässkäraren W-cutter som enligt honom fungerar bra även till att krossa potatisblast med inför skörd eller till att putsa grönytor. Foto: Björn Schubert

W-Cutter är byggd för att skära av blomstjälkarna på ogräs ovanför den växande grödan. Genom att skära av stjälkarna på exempelvis tistlar, skräppor och gråbon före och under skörden kan enligt tillverkaren fröbildningen hos ogräsen minska betydligt.

Kompletterar växtskyddsmetoder

Ogrässkärningen med W-Cutter kompletterar andra mekaniska växtskyddsmetoder och fungerar även då konventionella växtskyddsmedel inte längre går att använda i slutet av grödans växtskede.

Förutom till ogräsbekämpning kan W-Cutter också användas till att krossa potatisblast innan skörd och putsa dikesrenar eller grönytor.

En nio meters W-Cutter har 12 elmotorer med 2 kedjor vardera. de yttre sektionerna kan förses med stödhjul för extra stabilitet. Foto: Björn Schubert

På frontlastaren

Maskinen monteras på traktorns frontlastare och finns i arbetsbredder på nio och tolv meter. Transportbredden är då 2,6 respektive 3 meter.

– En tolvmeters W-Cutter är utrustad med 16 elmotorer och en niometers med 12. De två kedjorna som slår av ogräset sitter direkt monterade på elmotorerna som drivs av en generator bak på traktorn, säger Markku Weckman på W-Cult, till Jordbruksakutellt.

Tre sektioner

Elmotorerna på W-Cutter är robusta industrimotorer med ett skydd mot överhettning genom ett relä. Redskapet är uppbyggt i tre sektioner och elmotorerna kan köras separat för varje sektion.

Bommarna är utrustade med stabilisator och lutningsfunktion, som tillval finns även stödhjul till sidosektionerna för extra stabilitet.

Återförsäljare för W-Cutter i Sverige är kornbo Maskin AB.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste