Danish Agro tar över Claas i Finland och Baltikum

Danish Agro har ingått ett avtal med finska Kesko om att ta över resterande aktier motsvarande 55 procent i företagets tre baltiska företag. Dessutom övertas Keskos finska maskinverksamhet med Claas som varumärke.

Danish Agro har tecknat ett avtal med finska Kesko om att köpa resterande aktier i baltiska maskinfirmor samt övertagandet av den finska maskinverksamheten. Uppköpet kräver ett godkännande av respektive länders konkurrensverk. Foto: Danish Agro

De tre baltiska maskinföretagen AS Konekesko Eesti, SIA Konekesko Latvija och UAB Konekesko Lietuva sysselsätter i dag omkring 260 personer på 13 försäljningsställen inklusive serviceanläggningar och reservdelslager.

I oktober

Företagen omsatte tillsammans omkring en miljard kronor 2017, Keskos verksamhet i Finland omsatte runt 225 miljoner 2017 och har cirka 40 anställda. Danish Agros övertagande beräknas ske i oktober 2018.

– Vi har varit mycket nöjda med de baltiska maskinfirmorna sedan vår investering för 1,5 år sedan. Det var därför ett lätt beslut att utnyttja möjligheten att ta över de resterande 55 procenten av aktierna. Samtidigt ser vi en synergieffekt i övertagandet av Keskos finska maskinverksamhet, det innebär att vi från och med oktober 2018 är fullt representerade som Claas maskinsäljare i Skandinavien, Finland och Baltikum vilket stärker vår position på marknaden, säger Henning Haahr, koncernchef för Danish Agro i ett pressmeddelande.

Koncernen ser stora möjligheter i Finland och Baltikum.                      

Sju länder

– Vi har ett riktigt bra och pålitligt samarbete med Claas och vi ser stora möjligheter i att vi från och med oktober kommer finnas representerade med Claas i sju länder. Därigenom kan vi skapa fördelar för lantbrukare bland annat inom service, reservdelar och handel med begagnade maskiner, säger Henning Haahr, ansvarig för Danish Agros maskindivision.

Danish Agro har under många år haft ett nära samarbete med John Deere vad gäller maskinverksamheten i både Finland och Estland. Detta samarbete kommer enligt Danish Agro inte att påverkas av det nya avtalet.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste