Uppmaning – Var försiktiga i skörden

Under en reportageresa i Danmark igår bevittnade Jordbruksaktuellts teknikreporter med egna ögon en brand orsakad av en skördetröska. Allt mer spannmål tröskas nu även i Sverige och risken för brand är stor på de torra fälten.

Här försöker tröskföraren och hans kollegor att släcka med handbrandsläckare i ett tidigt skede. Foto: Björn Schubert

Tröskföraren försökte, tillsammans med ett par kollegor, förgäves släcka branden som uppstått i en halmsträng bakom tröskan med handbrandsläckare. Den kraftiga vinden fick lågorna att formligen explodera och sprida sig otroligt fort på bara några minuter, dessutom bara ett hundratal meter från ett hus.

Den kraftiga vinden fick branden att snabbt öka i kraft och omfattning och situationen eskalerade. Foto: Björn Schubert

Tyskland har, som Jordbruksaktuellt tidigare rapporterat, drabbats hårt av bränder och där har brandkåren uppmanat lantbrukare att ha gödseltunnor med vatten i standby-läge för att snabbt kunna förhindra en stor spridning. Det hade troligtvis hjälpt även dessa danska lantbrukare.

Ytterligare ett par sekunder senare hade branden spridit sig i en rasande fart och tjock rök bildades från den knastrande torra halmen som gick upp i lågor. Foto: Björn Schubert

I Sverige har det inte regnat ordentligt på mycket länge och därför kan den uppmaningen även vara bra att ha med sig för alla som ska tröska spannmål nu. Kontrollera handbrandsläckare och utrusta maskinerna med flera stycken, finns möjligheten att ha en tunna med vatten eller en farmartank på ett släp med en pump så är det en bra försäkring att ha dessa redo för att slippa se den på många håll redan låga skörden gå upp i lågor.

Personalen på plats fick snabbt dra sig undan i väntan på brandkåren, maktlösa kunde de bara stå och se på hur lågorna spred sig med den kraftiga blåsten. Foto: Björn Schubert

 

Det tjocka rökmolnet vällde ut över fälten och syntes långväga. På väg därifrån mötte Jordbruksaktuellts reporter brandkåren som var på väg. Foto: Björn Schubert

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera