Skåne har akut brist på foder

Runt om i landet råder stor brist på foder och Skåne är ett av de ställen som drabbats värst av torkan. Nu går Länsstyrelsen i Skåne ut och ber alla markägare att hjälpa till för att få fram foder då läget är akut.

Värmen och torkan har orsakat dålig tillväxt och foderbrist. Foto: Carolina Wahlberg

– Skåne är det viktigaste jordbrukslänet och samtidigt ett av de län som är hårdast drabbat av torkan. Framför allt är det bristen på foder som är allvarlig. I den här situationen behöver vi hjälpas åt. Några kommuner och stora markägare har redan agerat och erbjudit mark för foder och bete, vi uppmanar alla att göra vad de kan. Länsstyrelsen genomför just nu själv en snabbinventering av mark i våra naturreservat som kan användas till foder, säger Peter Cavala, samhällsbyggnadschef på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Flera dispenser

Även vattenflödet i åar och sjöar är lågt och Länsstyrelsen i Skåne är beredda att bevilja undantag för att göra det möjligt att hjälpas åt för tillgång på vatten.

– Även här vill vi uppmana företagare att dela med sig. Det kan finnas vattendomar som inte används fullt ut, som kan hjälpa djurägare med bevattning av fodermarker. En vattendom gäller visserligen det egna företaget eller den egna fastigheten, men situationen är så exceptionell att vi just nu kan acceptera undantag, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen Skåne har även bevilja undantag för att skörda eller beta mark i träda och skyddszoner.

– Vi är dessutom generösa med att ge dispenser för att bevattna eller tillskottsutfodra på betesmarker. Man måste fortfarande ansöka, men vi gör vad vi kan för att underlätta och hanterar vanligen en ansökan under samma dag, säger Marie Jeppsson, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne.

Problem på flera håll i landet

Många kommuner upplåter nu kommens mark till lantbrukare för att ta foder på. Kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller där du bor. Här är några av de kommuner som upplåter mark:

Falkenberg

Kalmar

Kristinehamn

Nynäshamn

Svalöv

Västerås

Örebro - Örebro har även en sida för foderförmedling som du hittar här.

Foderförmedling

I bland annat Facebookgruppen Foderhjälpen 2018 och på hemsidan Proteintipset finns möjlighet att få hjälp med förmedling av foder.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste