Hitta foder med Foderhjälpen 2018

För att göra det lättare för de som söker och de som har mark eller foder att hitta varandra startades Facebookgruppen Foderhjälpen 2018. Intresset för gruppen har varit enormt och man har redan efter en vecka fått nästan 20 000 medlemmar. 

För att göra det lättare att hitta foder under torkan startades gruppen Foderhjälpen 2018 på facebook. Foto: Carolina Wahlberg

Det var Peter Branshøj som kom på idén att skapa gruppen, och just nu är man sju stycken som hjälps åt att driva sidan. Jordbruksaktuellt pratade med en av administratörerna, Marcus Holmgren.

– Tanken är att vi ska hjälpa till att hitta folk som har ängar, trädor eller beten för att få fram foder till djuren. Vi vill försöka förmedla kontakten mellan de som behöver foder och de lantbrukare som kan erbjuda mark eller foder. Det är Peter Branshøj kom på idén och det är han som ligger bakom gruppen. Han är van att jobba med krishantering inom militären, vilket vi i lantbruket inte riktigt är tycker jag, säger Marcus.

Produktionsdjur

Avsikten är att man i gruppen ska förmedla foder till lantbrukets djur och till häst.

– Hästen är en viktig del av lantbruket och får inte glömmas bort. Åker man lite utanför de stora landsbygdsområdena så finns det mycket obrukade arealer, det är inge bra kvalité på det men det är ändå något för djuren. Vi även varit kontakt med kommuner som upplåter mark och jag måste säga att det har varit fruktansvärt bra gehör från både allmänhet och kommuner, vilket har varit väldigt kul, säger han.

Landskapsvis förmedling

Om man söker eller har foder som man vill förmedla i gruppen så ska man göra ett inlägg under dokumentet för det landskap man bor i.

– Vi försöker hålla det lokalt, även om det är svårt i år. Idealet är att man går in på dokumentet för sitt landskap, som går att hitta högst upp i det fastmålade inlägget, och där gör ett inlägg om man vad man söker eller vad man har att erbjuda, säger Marcus.

Enligt Marcus verkar det som att gruppen hjälper folk att få tag i foder.

– Jag vet inte riktigt hur mycket som hittar rätt, men jag pratade med en som har en gård här i närheten och i kväll ska det komma någon och slå hans träda till foder. Så folk hittar saker i gruppen även om många hittar foder på annat håll också.

Facebookgruppen hittar du här

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste