Rapspriset lyfts av torkan

Det torra och varma vädret i EU sätter sina spår i skördeutsikterna för rapsen. I USA pressar oron för ett handelskrig med Kina ned de amerikanska priserna på sojabönor.

 

Den europeiska rapsskörden har drabbats av torkan och fått EU-kommissionen att sänka sin produktionsprognos. Den minskade tillgången på europeiska raps har fått den sjunkande pristrenden för rapsterminer att vända.
Foto: Mostphotos.com


Om man bara skulle ha bedömt rapspriset utifrån rådande omvärldsfaktorer så skulle vi inte fått den kraftiga återhämtningen som nu syns. Men eftersom EU är världens producent av raps och den europeiska rapsen har en klar fördel att den efterfrågas där den odlas  så väger utvecklingen på hemmaplan tungt.

Minskad rapsproduktion i EU

EU-kommissionen uppskattar i sin senaste prognos årets rapsproduktion till 20,8 miljoner ton. 0,8 miljoner ton lägre  än prognosen i maj och 1,2 miljoner ton lägre än produktionen under 2017.

Bakom minskningen ligger det torra och varma vädret i norra Europa som bland annat påverkat utsikterna för den nordtyska och polska produktionen av raps. Medan varm och fuktigt väder i Frankrike sänkt deras skördeutsikter.

Minskad rapsareal i Kanada

Kanada, världens näst största producent av raps som också är världens största rapsexportör, minskar sin rapsareal med 1,1 procent från fjolårets rekordareal.

Dock visar sig arealen med vårraps att vara 0,6 miljoner hektar större än vad prognosen i mars pekade på. Vilket sätter press på de kanadensiska rapspriserna

Oro kring sojabönor

I USA skapar risken för ett kommande handelskrig med Kina oro för den amerikanska exporten av sojabönor. Kina är världens största importör av sojabönor och strafftullar på amerikansk soja skulle allvarligt skada den amerikanska exporten.

Införs tullarna kommer kinesiska köpare troligen att öka andelen sydamerikanska sojabönor som köps in, vilket i sin tur skulle lyfta priset på brasilianska sojabönor. Och Brasilien är en viktig kanal för GMO-fri soja till svensk djurproduktion.

Ytterligare en prispressare för sojabönor är det faktum att USA:s lager av sojabönor för tillfället är rekordstora för den här perioden av året.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera